Vores offentlige bygninger er rammen for alt fra omsorg og læring i de tidligste leveår til værdig pleje i de sidste. Men bygningerne skranter og har et stort renoveringsefterslæb. Det er et akut samfundsproblem, som der skal tages hånd om.
For det første af hensyn til vores børn, ældre og syge medborgere i daginstitutioner, skoler, plejehjem og på sygehuse. De dårlige bygninger skaber et skadeligt indeklima med store konsekvenser for borgernes helbred og trivsel. Særligt vores børn betaler prisen for det dårlige indeklima, der for folkeskoleelever kan betyde, at de går glip af indlæring svarende til helt op til et års skolegang.
For det andet fordi bygningerne står for en stor del af vores energiforbrug og klimabelastning. Uden grøn omstilling af vores bygninger, hvis drift står for 40 pct. af vores energiforbrug og en væsentlig del af vores CO2-udledninger, når vi ikke vores klimamål.
For det tredje fordi alt for mange offentlige kroner går til energispild. I kommunerne har næsten syv ud af 10 bygninger et dårligt energimærke. Det medfører unødvendigt høje udgifter til energiregninger; penge, der burde være gået til den nære velfærd.
Heldigvis er løsningerne til stede. Derfor bør regeringen lægge en plan for, hvordan alle offentlige bygninger kan omstille sig til nulemissionsbygninger med et sundt indeklima. Planen skal understøttes af konkrete mål og tiltag.