KALK A/S - Genanvendelige mursten

KALK A/S blev etableret i 1976 ud af et behov for kalkprodukter af høj kvalitet til restaurering og vedligeholdelse af kulturhistoriske bygninger. Virksomheden har fokus på genanvendeligt og åndbart murværk. KALK A/S er blevet tildelt et Cradle to Cradle Gold certifikat på deres produkter, som skal være med til at fremme deres strategi om 100 procent genanvendeligt murværk.

Foto: KALK A/S

De sidste 60-70 år har byggebranchen brugt cementmørtel, som binder mursten så godt sammen, at mørtel og sten ikke kan skilles ad. Når murstene ikke kan skilles ad, kan hverken mørtel eller sten genanvendes til andet end vejfyld. Derfor anbefaler KALK A/S at anvende hydraulisk kalkmørtel, da det lader murværket ånde, er fri for skadelige stoffer, og kan skilles fra stenene og genanvendes i fremtidige byggerier. Kalk er samtidig mere elastisk end cement, så muren kan lettere sætte sig uden risiko for sætningsskader i stenene og skæmmende dilatationsfuger minimeres – eller kan helt udelades.

__________________________________________________________

Fordele

I modsætning til cement har kalk åbne porer, der tillader kalkmørtlen at ånde, hvilket bidrager til et sundt og behageligt indeklima, da fugten kan komme ud. 
Kalkmørtel-produktionen udleder op til 30 pct. mindre CO2 pr m2 muret væg end ved produktionen af cementmørtel.
Kalkmørtlens egenskaber gør det muligt at skille murstenene fra hinanden, så murværket kan genanvendes.
Kalkmørtlen består kun af kalk og sand, og er dermed fri for skadelige tilsætningsstoffer.

 _________________________________________________________ 

Udfordringer

Behovet for dokumentation opleves som en udfordring. Det er f.eks. ikke alle farveleverandører, som har været i stand til at levere farve, der opfylder de krav, som KALK efterspørger.