Nyt Hospital Nordsjælland og NCC  har i særlig grad bidraget til at udvikle samarbejde og arbejdsprocesser i byggeriet.

Foto: Colourbox
19.09.23 Vi rådgiver dig Nyheder

Bygherre og entreprenør vender konflikter til konstruktivt samarbejde

Nyt Hospital Nordsjælland og NCC vandt i 2022 Lean Construction-DK og Boligfonden Kubens Procespris til Licitationens Building Awards for deres samarbejde i byggeprocessen. En proces med fokus på et tæt, åbent og tillidsopbyggende samarbejde

Nyt Hospital Nordsjælland er et stort og kompliceret byggeri, hvor det er afgørende for fremdrift og succes, at bygherre og entreprenør fungerer godt sammen. Derfor blev Nyt Hospital Nordsjælland og NCC belønnet for deres arbejde med Lean Construction-DK og Boligfonden Kubens Procespris.

Nyt Hospital Nordsjælland og NCC  har i særlig grad bidraget til at udvikle samarbejde og arbejdsprocesser i byggeriet. Læs her om det gode eksempel på samarbejde mellem de forskellige parter.

Et opgør med den klassiske planlægning

I projektet Nyt Hospital Nordsjælland er parterne gået væk fra den klassiske tankegang med fokus på aflevering af byggeriet til kunden, og i stedet ser de nu på den kritiske vej frem til ibrugtagning. Parterne fokuserer ikke kun på byggeriets faser men i fællesskab også på de efterfølgende aktiviteter, inden hospitalet er klar til at blive taget i brug. Det har medført, at parterne kan gør brug af overlapningsprincippet mellem byggefasen og de efterfølgende aktiveringsarbejder og opnår dermed mere tid til begge ”aktiviteter”. 

Parterne er gået fra en faseinddelt planlægning til en samkøring og et helhedshensyn faserne imellem i et stærkt datadrevet digitalt univers. Resultatet er en meget effektiv styring af udførelsen. Den grundige planlægning af projektet har også betydet et godt arbejdsmiljø og et godt fundament for samarbejdsklimaet mellem parterne på byggepladsen, og  tidsplanen har dannet et godt grundlag for transparens og åbenhed i processen.

NCC har brugt og bruger i den grad erfaringerne fra samarbejdet med Region Hovedstaden på en lang række af deres øvrige og fremtidige projekter.

-Tillidsbaseret samarbejde og gode relationer mellem parterne på ethvert byggeprojekt er i den grad undervurderet i forhold til at skabe et sundt arbejdsmiljø for alle medarbejdere og værdiskabelse for alle interessenter i projektet, siger direktør Lars Scheibel fra NCC.

Et fælles ansvar - et godt arbejdsmiljø

-Bygherre og entreprenør satte sig på samme side af bordet fra begyndelsen og analyserede hele projektet fra start til indflytning. Her skabte de en fælles tidsplan, som alle parter har taget ejerskab og ansvar for og med et konstant fokus på ibrugtagningen. Det har medvirket til mindre tidsspilde i projektering og planlægning og dermed også færre konflikter, fortæller projektdirektør Niels Krogh fra NCC

Læs om Nyt Hospital Nordsjælland og NCC (NCC.dk).

Hvad er Procesprisen?

Lean Construction-DK Netværket har sammen med Boligfonden Kuben taget initiativ til Procesprisen, der uddeles på årets Building Awards.

Prisen gives til en organisation, et samarbejde eller et projekt, der i særlig grad har bidraget til at udvikle samarbejde og arbejdsprocesser inden for byggeriet.

Læs om Procesprisen her (vaerdibyg.dk)

Mette Møller Nielsen

Mette Møller Nielsen

Chef for Arbejdsmiljø Byggeri

  • Direkte +45 7216 0297
  • Mobil +45 2245 4772
  • E-mail mmn@di.dk

Relateret indhold

Fandt du ikke svar?
Få hjælp
Skriv til vores eksperter

Her kan du stille dine personalejuridiske spørgsmål. Når du har udfyldt og sendt formularen, bliver din sag oprettet hos den rette ekspert, som kontakter dig telefonisk eller på e-mail hurtigst muligt.