Foto: Colourbox
09.11.21 Vi rådgiver dig Nyheder

Ikke forskelsbehandling at kræve kristen trosbekendelse af jobansøgere

En organisation eftersøgte i et stillingsopslag ansøgere, der var medlem af folkekirken. I opslaget stod også, at ansøgerne skulle kunne arbejde ud fra organisationens kristne menneskesyn. På grund af organisationens kerneområde og arbejdsopgaverne var stillingsopslaget ikke et brud på forskelsbehandlingsloven.

Ansøger skulle være medlem af folkekirken

En mand påstod, at et stillingsopslag var udtryk for forskelsbehandling på grund af religion eller tro. Stillingen var slået op af en organisation, der søgte en medarbejder til socialt arbejde.

I stillingsopslaget skrev organisationen blandt andet, at de forventede, at ansøgerne var medlem af folkekirken, og at de skulle kunne arbejde ud fra organisationens kristne menneskesyn.

Undlod at søge stillingen

Det fremgår af sagen, at manden undlod at søge den opslåede stilling.

Ifølge manden afholdt han sig fra at søge stillingen, fordi han ikke var medlem af folkekirken.

Manden forklarede, at han ellers havde alle de kvalifikationer, som organisationen beskrev i stillingsopslaget. Han understregede også, at stillingen på grund af sit timeantal samt sin beliggenhed og målgruppe, var meget relevant for ham.

Organisationen påstod, at sagen om forskelsbehandling burde afvises, da de ikke mente, at manden kunne have retlig interesse i sagen, når han ikke havde søgt stillingen.

Ligebehandlingsnævnet var ikke enig i organisationens påstand om at afvise sagen. Manden, der levede op til stillingens øvrige kvalifikationer, havde undladt at søge stillingen, fordi han ikke var medlem af folkekirken.

Nævnet vurderede, at manden derfor havde retlig interesse i sagen, hvorfor sagen kunne behandles.

Vigtigheden af ansøgernes trosretning

Manden påstod i sagen, at det var i strid med forskelsbehandlingsloven at foretrække ansøgere med en bestemt trosretning, mens organisationen mente, at stillingsopslaget var berettiget.

Organisationen angav som begrundelse, at forbuddet mod ved annoncering at forskelsbehandle på grund af religion eller tro ikke gælder for arbejdsgivere, hvis virksomhed har som sit udtrykte formål at fremme et bestemt religiøst standpunkt eller en bestemt trosretning, og hvor lønmodtagerens religiøse overbevisning eller trosretning må anses for at være af betydning for virksomheden.

I den forbindelse fremhævede organisationen, at den konkrete stilling indebar arbejde, der, for at fremme organisationens formål, gjorde det vigtigt, at den ansatte var medlem af folkekirken.

Organisationen forklarede i forlængelse heraf, at det var vigtigt for dens brugere at vide, hvilken tros- og livsforståelse de ansatte havde.

Berettiget at forvente medlemskab af den danske folkekirke

Ligebehandlingsnævnet bemærkede, at det ikke er tilladt at forskelsbehandle ansøgere til ledige stillinger ved ansættelse, eller ved annoncering må angives, at der søges eller foretrækkes ansøgere med en bestemt tro eller religion. Dette er dog tilladt, hvis arbejdsgiverens klare formål er at fremme et bestemt religiøst standpunkt eller en bestemt trosretning, og hvis medarbejderens religion eller tro samtidig har betydning for dette arbejde. Ligebehandlingsnævnet fandt det derfor ikke i strid med forskelsbehandlingsloven, at organisationen søgte efter en person, der var medlem af folkekirken.

Ligebehandlingsnævnet lagde vægt på, at arbejdet var inden for organisationens folkekirkelige arbejde, og at opgaverne indebar brugerkontakt i væsentligt omfang.

Manden fik dermed ikke medhold i sin klage.

DI var ikke involveret i sagen.

Nyheden er baseret på Ligebehandlingsnævnets afgørelse af 2. december 2020 i sag nr. 9057.

DI's råd

Det er som udgangspunkt ikke tilladt at forskelsbehandle ved annoncering eller ansættelse på baggrund af religion og tro.

Det gælder dog ikke, hvis virksomheden har som sit udtrykte formål at fremme et bestemt religiøst standpunkt eller en bestemt trosretning, og hvor lønmodtagerens politiske anskuelse, religiøse overbevisning eller trosretning må anses for at være af betydning for virksomheden.

Det samme gælder for bestemte politiske standpunkter, jf. forskelsbehandlingsloven § 6, stk. 1.

Virksomheder skal være påpasselige med at inddrage forventninger til ansøgeres religion eller tro i et stillingsopslag og ved ansættelse.

Hvorvidt sådanne forventninger til ansøgerne alligevel kan berettiges afhænger af arbejdets karakter og den konkrete stilling. Det vil altid være en konkret vurdering.

Relateret indhold

Fandt du ikke svar?
Få hjælp
Skriv til vores eksperter

Her kan du stille dine personalejuridiske spørgsmål. Når du har udfyldt og sendt formularen, bliver din sag oprettet hos den rette ekspert, som kontakter dig telefonisk eller på e-mail hurtigst muligt.