Foto: Colourbox
21.11.22 Vi rådgiver dig Nyheder

Arrangement for kvinder som led i rekruttering var forskelsbehandling

Det var i strid med ligebehandlingsloven, da en virksomhed i et opslag på Facebook annoncerede et arrangement for kvindelige studerende, som krævede tilmelding via et onlinebaseret rekrutteringssystem.

Søgte kvindelige ansøgere

En mandlig studerende så i en lukket facebookgruppe for jurastuderende et opslag fra en virksomhed om en begivenhed, som henvendte sig til kvindelige studerende, der var interesserede i at arbejde inden for det pågældende fagområde.

Manden mente ikke, at han havde mulighed for at deltage i arrangementet grundet sit køn, og at han derfor havde mistet en mulighed for senere beskæftigelse hos virksomheden. Ordlyden i opslaget afskar mandlige ansøgere fra at deltage, idet kun ”ambitiøse kvindelige studerende” var inviteret.

Manden klagede derfor til Ligebehandlingsnævnet, som afgjorde, at der forelå forskelsbehandling på grund af køn, fordi arrangementet blev afholdt med henblik på rekruttering. Nævnet lagde også vægt på, at det ikke fremgik af opslaget, at senere ansøgning til en stilling hos virksomheden ikke ville blive vurderet på baggrund af køn.

Generel oplysning, ikke konkrete stillinger

Efter ligebehandlingsloven er det ikke tilladt i stillingsannoncer at søge eller foretrække personer af et bestemt køn. Der findes dog en undtagelse i bekendtgørelse om initiativer til fremme af ligestilling, som giver adgang til at opfordre underrepræsenterede køn til at søge ansættelse i virksomheden via en annonce. Dette kan blandt andet ske ved opfordring til deltagelse i en begivenhed.

Idet der ikke var annonceret i forbindelse med en eller flere konkrete stillinger, mente virksomheden selv, at opslaget faldt  uden for rekrutteringsbegrebet og derfor være berettiget. Arrangementet var derudover rettet mod netværksdannelse og generel oplysning for at skabe fokus på kvinders karrieremuligheder i virksomheden. Der var intet formål om rekruttering til konkrete stillinger og derudover et legitimt formål i at tilgodese generelle ligestillingshensyn  i forhold til at fremme rekrutteringsmuligheder for kvinder.

Ikke alle havde adgang til at søge

Ligebehandlingsnævnet fandt dog, at opslaget ikke var berettiget efter bekendtgørelsen. Efter bekendtgørelsen skal en annonce udformes, så alle ansøgere har lige adgang til at søge, og det i øvrigt fremgår, at det underrepræsenterede køn ikke stilles bedre ved ansættelse. Da kun kvindelige ansøgere var inviteret til begivenheden, var der således ikke lige mulighed for alle.

Nævnet lagde i sin afgørelse vægt på, at man ved tilmelding til arrangementet skulle uploade sit CV og karakterudskrift, og at virksomheden ved begivenheden ville uddybe sin ansættelsesproces. Dermed var der tale om et arrangement i rekrutteringsøjemed, hvor virksomheden blandt andet ville få oplysninger om deltagerne, som kunne bruges ved rekruttering.

Overtrædelse af annonceringsforbud

Det var en vigtig faktor i afgørelsen, at annoncen på virksomhedens hjemmeside fandtes via et onlinebaseret rekrutteringssystem. Da virksomheden anvendte deres rekrutteringsplatform, kunne arrangementet anses for et led i en ansættelsesproces.

Manden kunne ikke få godtgørelse, da overtrædelsen af dette forbud i ligebehandlingsloven ikke giver mulighed for godtgørelse.

DI førte sagen for virksomheden.

Nyheden er baseret på Ligebehandlingsnævnets afgørelse af 31. oktober 2022 i sag nr. 21-22862.

DI's råd

Afgørelsen viser, at det kan være forskelsbehandling at angive, at der til en begivenhed foretrækkes ansøgere af et bestemt køn. Selvom begivenheden ikke angik rekruttering til en konkret stilling, fik manden medhold i sagen.

Virksomheder bør derfor undlade at søge deltagere af et bestemt køn til arrangementer via en rekrutteringsplatform. Derudover kan kravet om at uploade CV og karakterblad ved ansøgning til arrangementet give en formodning for, at der er tale om et led i en ansættelsesproces.

Relateret indhold

Fandt du ikke svar?
Få hjælp
Skriv til vores eksperter

Her kan du stille dine personalejuridiske spørgsmål. Når du har udfyldt og sendt formularen, bliver din sag oprettet hos den rette ekspert, som kontakter dig telefonisk eller på e-mail hurtigst muligt.