Foto: Getty Images
06.12.22 Vi rådgiver dig Nyheder

Jul og nytår 2022 – Serviceoverenskomsten

Få styr på, hvordan I skal håndtere jul og nytår for medarbejdere omfattet af Serviceoverenskomsten.

Lørdag den 24. december 2022

Efter Serviceoverenskomstens § 37, stk. 7 er juleaftensdag, den 24. december, en overenskomstmæssig fridag.

Det betyder, at medarbejderne som udgangspunkt holder fri med fuld løn, hvis der er lidt et indtægtstab. Der skal således ikke betales for den 24. december, hvis juleaftensdag falder på en forud fastsat fridag.

Medarbejdere, der kaldes ind, honoreres efter Serviceoverenskomstens § 37, stk. 7.

Medarbejderne skal altså have sædvanlig timeløn (+ 100 pct. timeløn) for det præsterede antal timer den pågældende dag samt tillæg efter overenskomstens § 18, stk. 2 om ”Søn- og Helligdage og juleaftensdag kl. 00.00 – 24.00”.

1. og 2. juledag

25. og 26. december er begge søgnehelligdage.

Det betyder, at medarbejderne sammen med lønnen for december måned skal have udbetalt forskudsbeløb, medmindre søgnehelligdage falder på søndage.

I år falder 1. juledag søndag den 25. december 2022, hvorfor der alene skal betales forskudsbeløb for 2. juledag i henhold til Serviceoverenskomstens § 37, stk. 3-5, uanset om de er kaldt på arbejde eller har fri.

Medarbejdere, der kaldes ind, hvor det ikke er planlagt, honoreres således med sædvanlig timeløn + tillæg efter Serviceoverenskomstens § 18, stk. 2 om ”Søn- og helligdage og juleaftensdag kl. 00.00 – 24.00” samt forskudsbeløb i henhold til § 37, stk. 4 og 5.

Nytårsaften

Nytårsaftensdag, den 31. december, er efter Serviceoverenskomsten en almindelig arbejdsdag.

Det betyder, at hvis medarbejderne er på arbejde, skal de have sædvanlig timeløn.

Vær opmærksom på, at det følger af Serviceoverenskomstens § 37, stk. 4, at der skal betales forskudsbeløb i henhold til § 37, stk. 5 med lønnen for december for denne dag, selvom der er tale om en almindelig arbejdsdag. Dette uanset om medarbejderne er kaldt på arbejde eller ej.

Nytårsdag, den 1. januar, er derimod en søgnehelligdag.

Nytårsdag falder på en søndag, og der ydes ikke forskudsbeløb for søgnehelligdage, der falder på søndage fastslår § 37, stk. 3.

Det betyder, at medarbejdere, der arbejder eller  kaldes ind denne dag, honoreres med sædvanlig timeløn + tillæg efter Serviceoverenskomstens § 18, stk. 2 om ”Søn- og helligdage og juleaftensdag kl. 00.00 – 24.00”.

OBS

Nyheder om satser og regler udgives i oplysningsøjemed og kan ikke erstatte juridisk rådgivning. Der kan ikke rejses krav mod DI om godtgørelse for skade eller tab som følge af brug af nyheden. Uanset om der er tale om fejlskrift eller andre forhold, der kan henføres til nyheden.

Relateret indhold

Fandt du ikke svar?
Få hjælp
Skriv til vores eksperter

Her kan du stille dine personalejuridiske spørgsmål. Når du har udfyldt og sendt formularen, bliver din sag oprettet hos den rette ekspert, som kontakter dig telefonisk eller på e-mail hurtigst muligt.