Foto: Colourbox
05.04.22 Vi rådgiver dig Nyheder

Gravid jordemoder fik ingen omsorgsdage

Det var forskelsbehandling på grund af køn, da en jordemoder fik afslag på at få overført fire omsorgsdage, som hun ikke havde afholdt, fordi hun blev sygemeldt på grund af graviditet, inden hun gik på barselsorlov.

Sygemeldt grundet graviditet

En kvinde ansat som jordemoder havde ret til omsorgsdage svarende til to dage årligt pr. barn.

Kvinden var under ansættelsen omfattet af ”Aftale om fravær af familiemæssige årsager”, som var indgået mellem Regionernes Lønnings- og Takstnævn og Forhandlingsfællesskabet i oktober 2015.

Det fremgik af aftalen, at der kunne ske overførsel af uafholdte omsorgsdage fra det kalenderår, hvor medarbejderen på grund af orlov var afskåret fra at afholde omsorgsdage.

Under graviditeten med sit tredje barn blev jordemoderen graviditetsbetinget sygemeldt. Sygemeldingen varede frem til, at hun overgik til graviditets- og barselsorlov, som blev afholdt i den resterende del af kalenderåret.

Omsorgsdage blev aldrig afholdt

I det pågældende år havde kvinden ret til fire omsorgsdage, men hun fik aldrig afholdt dem, fordi hun blev graviditetsbetinget syg og derefter overgik til barselsorlov.

Da hun først forventede at vende tilbage fra sin barselsorlov efter årsskiftet, anmodede hun om overførsel af sine uafholdte omsorgsdage til det nye år, hvilket arbejdsgiveren afviste.

Afvist at overføre omsorgsdage til det nye år

Jordemoderen gjorde gældende, at hun var blevet udsat for forskelsbehandling på grund af køn, da arbejdsgiveren ikke ville overføre hendes omsorgsdage til det efterfølgende år. Hun fremhævede, at hun på grund af sit graviditetsbetingede sygefravær ikke havde haft mulighed for at afholde omsorgsdagene i det pågældende år.

Arbejdsgiveren gjorde heroverfor gældende, at det var jordemoderens ansvar at afholde sine omsorgsdage, samt at ”Aftale om fravær af familiemæssige årsager” ikke gav mulighed for at overføre omsorgsdagene.

Uberettiget afslag på overførsel af omsorgsdage

Ligebehandlingsnævnet fandt, at jordemoderen havde påvist faktiske omstændigheder, der gav anledning til at tro, at hun ved afslaget blev udsat for negativ forskelsbehandling i forbindelse med graviditet.

Ligebehandlingsnævnet fandt desuden, at arbejdsgiveren ikke havde godtgjort, at ligebehandlingsprincippet ikke var krænket.

Nævnet lagde i sin afgørelse vægt på, at jordemoderen som følge af sit graviditetsbetingede fravær var forhindret i at afholde omsorgsdagene.

På den baggrund fandt nævnet, at kvinden ved afslaget var blevet udsat for negativ forskelsbehandling i forbindelse med hendes graviditet.

Ligebehandlingsnævnet fandt samtidig, at regionen ikke havde godtgjort, at ligebehandlingsprincippet ikke var krænket.

Jordemoderen blev tilkendt en godtgørelse på 10.000 kr.

DI var ikke involveret i sagen.

Nyheden er baseret på Ligebehandlingsnævnets afgørelse af 4. august 2020 i sag nr. 9545.

DI's råd

Afgørelsen viser, at virksomheder skal være påpasselige med at afvise en anmodning om overførsel af omsorgsdage, hvis omsorgsdagene ikke er afholdt på grund af medarbejderens graviditetsbetingede fravær og hjemlen til overførsel af omsorgsdage er uklar.

Relateret indhold

Fandt du ikke svar?
Få hjælp
Skriv til vores eksperter

Her kan du stille dine personalejuridiske spørgsmål. Når du har udfyldt og sendt formularen, bliver din sag oprettet hos den rette ekspert, som kontakter dig telefonisk eller på e-mail hurtigst muligt.