Foto: Getty Images
24.05.22 Vi rådgiver dig Nyheder

Region skal betale 250.000 kr. i bod for brud på arbejdstidsaftale

Region Hovedstaden er ved Arbejdsretten blevet idømt en bod på 250.000 kr. for et betydeligt antal brud på sygeplejerskernes arbejdstidsaftale i forbindelse med undervisning i brug af Sundhedsplatformen.

Forløbet

I 2016-2017 blev der indført et nyt it-system ”Sundhedsplatformen” til journalføring mv. på blandt andet Rigshospitalet i Region Hovedstaden. Sygeplejerskerne skulle i forbindelse hermed undervises i brugen af it-systemet, hvilket foregik sideløbende med sygeplejerskernes sædvanlige arbejde på Rigshospitalet.

Undervisningen medførte, at vagtplanlægningen ikke i alle tilfælde sikrede, at hviletidsreglerne i parternes arbejdstidsaftale blev overholdt.

Dansk Sygeplejeråd tog derfor kontakt til ledelsen på Rigshospitalet med henblik på at afklare, i hvilket omfang der skete brud på arbejdstidsaftalen, og hvordan dette skulle håndteres.

Rigshospitalet iværksatte herefter en række initiativer til at sikre, at arbejdstidsreglerne blev overholdt ved vagtplanlægningen, herunder blandt andet ved at indføre et obligatorisk undervisningsforløb for vagtplanlæggere samt ved at sikre yderligere kontrol af, at arbejdstidsreglerne blev overholdt ved vagtbytte.

Flere brud på hviletidsreglerne

Sideløbende med parternes drøftelser og Rigshospitalets tiltag, foretog Dansk Sygeplejeråd og Rigshospitalets administration separate stikprøveundersøgelser af en række tilfældigt udvalgte sygeplejerskers vagter for at undersøge omfanget af overtrædelser af Arbejdstidsaftalen. 

I begge undersøgelser blev der konstateret brud på arbejdstidsaftalens bestemmelser om hviletid og fridøgn, men ikke i samme omfang.

Som følge heraf gennemførte parterne derfor en fælles undersøgelse af sygeplejerskernes vagter, som viste, at der var sket 3.455 brud på Arbejdstidsaftalen, svarende til afvigelser i 6,17 pct. - 6,41 pct. af de undersøgte vagter.

På grund af væsentlige fejlkilder i den fælles undersøgelse foretog Region Hovedstaden efterfølgende en manuel gennemgang af de afvigelser fra Arbejdstidsaftalen, der var fremkommet under parternes fælles undersøgelse. Gennemgangen viste i alt 748 brud svarende til afvigelser i 1,3 pct. - 1,35 pct. af de undersøgte vagter. Dansk Sygeplejeråd var ikke enige i denne opgørelse.

Da der ikke var enighed mellem parterne om omfanget af overtrædelserne, anlagde Dansk Sygeplejeråd sag ved Arbejdsretten med påstand om bod for brud på arbejdstidsaftalen.

 Arbejdsrettens afgørelse

Arbejdsretten lagde Region Hovedstadens resultater til grund i sagen og konstaterede, at der ikke var grundlag for at antage, at overtrædelserne var sket bevidst eller systematisk.

Dog udtalte Arbejdsretten, at der var tale om regler, der var aftalt mellem parterne, og at Region Hovedstaden havde pligt til at sikre, at reglerne blev overholdt.

Arbejdsretten fandt derfor, at Region Hovedstaden skulle idømmes en bod som følge af overtrædelserne af reglerne i Arbejdstidsaftalen.

Ved fastsættelse af bodens størrelse lagde Arbejdsretten vægt på, at der var dokumenteret et betydeligt antal overtrædelser af Arbejdstidsaftalen, ligesom det blev tillagt betydning, at Rigshospitalet er en stor arbejdsplads med sådanne administrative ressourcer, at det må anses for muligt at tilrettelægge arbejdet i overensstemmelse med Arbejdstidsaftalens indhold.

Arbejdsretten lagde dog også vægt på, at der var tale om komplicerede regler, som omfatter et stort antal sygeplejersker, og at overtrædelser af Arbejdstidsaftalen i et vist omfang kan være undskyldelige f.eks. ved sygdom blandt personalet eller ved akutte situationer.

Arbejdsretten bemærkede endvidere, at Rigshospitalet havde iværksat en handlingsplan for at imødegå problemet, ligesom der ikke var grundlag for at antage, at der ikke var sket betaling for merarbejdet.

På baggrund heraf fastsatte Arbejdsretten boden til 250.000 kr.

Relateret indhold

Fandt du ikke svar?
Få hjælp
Skriv til vores eksperter

Her kan du stille dine personalejuridiske spørgsmål. Når du har udfyldt og sendt formularen, bliver din sag oprettet hos den rette ekspert, som kontakter dig telefonisk eller på e-mail hurtigst muligt.