Kommunalt tilskud indgår ikke i godtgørelse til fleksjobbere
Vestre Landsret har slået fast, at der ikke skal skeles til fleksløntilskuddet ved udmåling af godtgørelse efter forskelsbehandlingsloven.
Opsagt efter sygemelding på ubestemt tid
En buschauffør var ansat i et busselskab i et fleksjob på den nuværende ordning, fordi medarbejderen havde rygproblemer. Chaufføren fik udover sin løn også et fleksløntilskud fra kommunen.
På et tidspunkt sygemeldte chaufføren sig på ubestemt tid, og busselskabet opsagde ham, da de ikke mente, at der kunne iværksættes flere relevante tilpasninger.
Opsigelse i strid med forskelsbehandlingsloven
Chaufføren mente, at virksomheden havde handlet i strid med forskelsbehandlingsloven, og sagen endte i Vestre Landsret.
Landsretten fandt, at busselskabet havde handlet i strid med forskelsbehandlingsloven, og der skulle derfor udmåles en godtgørelse til medarbejderen.
Udmåling af godtgørelsen
Landsretten skulle herefter tage stilling til, om godtgørelsen til medarbejderen skulle udmåles på baggrund af lønnen, eller om fleksløntilskuddet også skulle indgå i beregningen.
Retten mente ikke, at fleksløntilskuddet fra kommunen skulle indgå ved udmålingen af godtgørelsen, fordi det bedst stemte med den hidtidige praksis og karakteren af ansættelsesforholdet, at godtgørelsen fastsættes med udgangspunkt i arbejdsgiverens reelle lønudgift.
Chaufføren modtog derfor en godtgørelse, der var fastsat til skønsmæssigt 9 måneders løn uden tillæg af fleksløntilskuddet fra kommunen.
DI var ikke involveret i sagen.
Nyheden er baseret på Vestre Landsrets afgørelse af den 31. maj 2022 i sag nr. BS-50022/2021-VLR.
DI's råd
Dommen viser, at der ved udmåling af godtgørelse efter forskelsbehandlingsloven ikke skal tages hensyn til fleksløntilskuddet fra kommunen, og at udmålingen derfor udelukkende skal ske på baggrund af arbejdsgivers lønudgift til medarbejderen.