Foto: Colourbox
06.09.22 Vi rådgiver dig Nyheder

Påstod, at rygter om nazisme var årsag til karrierestop

En tidligere medarbejder i et ministerium klagede over forskelsbehandling, fordi han mente, at rygter om nazisme var grunden til, at der gik 29 år fra hans ansættelse, til han blev forfremmet til specialkonsulent, og til at han aldrig blev forfremmet til chefkonsulent på trods af gentagne forespørgsler.

Kun én forfremmelse på 40 år

Efter sin fratræden i maj 2019 rejste en medarbejder krav mod et ministerium efter forskelsbehandlingsloven, da han mente, at rygter om nazisme var årsag til, at han aldrig blev forfremmet til chefkonsulent og først sent blev forfremmet til specialkonsulent.

Medarbejderen mente ligeledes, at rygterne var årsag til, at han var udsat for chikane under ansættelsen.

Medarbejeren blev ansat i ministeriet den 1. januar 1979, og undervejs i ansættelsen rykkede han afdeling. I januar 2008 blev han forfremmet til specialkonsulent.

I juni 2015 blev han orienteret af sin chef om, at han ikke var blevet indstillet til forfremmelse til chefkonsulent. Årsagen var, at der ikke var behov for flere chefkonsulenter i det pågældende kontor på daværende tidspunkt.

I 2018 anmodede medarbejderen igen om at blive forfremmet til chefkonsulent. Argumentet var, at hans faglige kvalifikationer og personlige forhold ikke berettigede til en afvisning heraf. Anmodningen blev også her afvist med begrundelsen, at der ikke var behov for flere chefkonsulenter, ligesom fagligt niveau og ansvar ikke alene kan begrunde en forfremmelse.

Medarbejderen fratrådte kort herefter sin stilling, hvorefter han rejste krav ved Ligebehandlingsnævnet, da han mente, at den reelle årsag til hans manglende forfremmelse var rygterne om, at han var nazist. Ligesom han mente, at han havde været udsat for chikane.

Sag om forsinket forfremmelse forældet

Ligebehandlingsnævnet afgjorde, at de ikke havde mulighed for at behandle den påståede sene forfremmelse til specialkonsulent, da den overenskomstmæssige indplacering (herunder forfremmelse til special- eller chefkonsulent) udspringer af ansættelsesforholdet, og derfor forældes efter fem år. Da medarbejderen havde været bekendt med de påståede rygter siden 2001, var spørgsmålet herefter forældet.

Nævnet havde dog mulighed for at vurdere den potentielt manglende forfremmelse til chefkonsulent.

Intet om nazisme i personalemappen

Ligestillingsnævnet skulle herefter tage stilling til, hvorvidt rygterne om nazisme var årsag til, at medarbejderen ikke var blevet forfremmet til chefkonsulent.

Det er medarbejderen, der har bevisbyrden for, at dette var tilfældet, og nævnet fandt ikke, at denne bevisbyrde var løftet.

Medarbejderen havde via aktindsigt i sin personalemappe mv. forsøgt at opnå adgang til dokumenter, der kunne bekræfte, at der havde været rygter om, at han var nazist.

Der stod ikke noget om nazisme i personalemappen eller andre steder, så medarbejderen formåede ikke at påvise faktiske omstændigheder for, at rygterne om nazisme havde været årsag til hans manglende forfremmelse til chefkonsulent, og medarbejderen fik derfor ikke medhold i sagen.

Chikane         

Medarbejderen mente ligeledes, at han havde været udsat for chikane på grund af rygterne om razisme. Nævnet vurderede, at påstanden om chikane ikke var understøttet i det fremlagte materiale, ligesom påstanden var blevet afvist af flere af de medarbejdere, der efter sigende skulle have spredt rygterne.

Ligebehandlingsnævnet vurderede, at en afklaring af, om han havde været udsat for chikane, derfor kun ville kunne ske ved mundtlige parts- og vidneforklaringer, og derfor måtte en sådan bevisførelse finde sted ved domstolene, ikke ved nævnet.

 DI var ikke involveret i sagen.

Nyheden er baseret på Ligebehandlingsnævnets afgørelse af 19. januar 2022 i sag nr. 9087.

DI's råd

Sagen viser, at det er klageren, der skal påvise omstændigheder, der giver formodning for, at der har været forskelsbehandling på grund af politisk anskuelse.

Relateret indhold

Fandt du ikke svar?
Få hjælp
Skriv til vores eksperter

Her kan du stille dine personalejuridiske spørgsmål. Når du har udfyldt og sendt formularen, bliver din sag oprettet hos den rette ekspert, som kontakter dig telefonisk eller på e-mail hurtigst muligt.