Foto: Getty Images
18.12.23 Vi rådgiver dig Nyheder

Indkaldelse til rekonstruktion dagen efter ulykke var ikke misbrug af ledelsesretten

Arbejdsretten har afgjort, at en virksomhed ikke havde misbrugt sin ledelsesret, da de indkaldte en medarbejder, der havde mistet en finger i en arbejdsulykke, til at deltage i en rekonstruktion af ulykken dagen efter.

Indkaldt til rekonstruktion efter arbejdsulykke

Medarbejderen blev i september 2017 ansat i en bygge- og anlægsvirksomhed, hvor han arbejdede som sjakbajs. Den 17. november 2021 var medarbejderen ude for en arbejdsulykke, da hans højre pegefinger blev klemt mellem en tung plade og beton. Helt sædvanligt blev både ambulance og politi tilkaldt, og medarbejderen blev kørt til akutmodtagelsen på sygehuset.

I virksomhedens retningslinjer om arbejdsulykker fremgår det, at der ved alle hændelser skal afholdes en rekonstruktion af hændelsen førstkommende hverdag, og at den skadelidte skal deltage (dog afhængig af alvorlighedsgraden).

Samme dag som ulykken orienterede produktionschefen den øvrige ledelse om ulykken. Her skrev han blandt andet, at medarbejderen skulle opereres og ville blive udskrevet umiddelbart efter, og at de ville afholde rekonstruktion dagen efter, hvilket medarbejderen selv havde indvilliget i at deltage i.

Medarbejderen og hans søn, der var tidligere medarbejdere i virksomheden, deltog i rekonstruktionen, som blev afholdt den 18. november 2021. Medarbejderen mødte efterfølgende ikke ind på arbejde den 19. november, og den 22. november 2021 sygemeldte han sig.

Rejste sag om misbrug af ledelsesretten

Forbundet rejste efterfølgende en sag ved Arbejdsretten med påstand om, at virksomheden havde misbrugt sin ledelsesret i strid med Hovedaftalens § 4, stk. 1, ved at indkalde medarbejderen, der havde mistet en finger i en arbejdsulykke, til rekonstruktion dagen efter ulykken, og ved at spørge ham flere gange om, hvornår han kunne komme tilbage på arbejdet.

Forbundet anførte, at virksomheden havde handlet groft usagligt, uansvarligt, ubegrundet og uproportionalt ved at lægge et uforholdsmæssigt stort pres på medarbejdere, der ikke talte dansk, og som var påvirket af ulykken og amputationen.

Forbundet krævede en bod på mindst 100.000 kr.

Virksomheden påstod frifindelse med henvisning til, at de havde et sagligt driftsmæssigt formål med at gennemføre rekonstruktionen i tidsmæssig sammenhæng med ulykken, og at de havde taget behørigt hensyn til medarbejderens interesser og fysiske tilstand. Derudover havde medarbejderen selv indvilliget i at deltage i rekonstruktionen dagen efter ulykken. Virksomheden anførte herudover, at de først blev bekendt med, at medarbejderen havde fået amputeret fingeren, da han mødte op til rekonstruktionen 18. november 2021.

Saglige formål med rekonstruktion

Arbejdsretten lagde vægt på, at virksomheden havde et sagligt formål med at gennemføre rekonstruktionen i tidsmæssig sammenhæng med ulykken, nemlig at forebygge lignende ulykker i fremtiden og at opfylde deres pligt til at anmelde ulykken til Arbejdstilsynet. Arbejdsretten fandt, at virksomheden havde fulgt deres interne politik om håndtering af arbejdsulykker, og at rekonstruktionen var en del af denne politik.

Arbejdsretten bemærkede, at virksomheden havde optaget en video af høj kvalitet af selve rekonstruktionen, som blev fremlagt som bevis i sagen. Videoen viste, at medarbejderen var rolig og samarbejdsvillig under rekonstruktionen, og at virksomhedens repræsentanter var hensynsfulde og professionelle. Videoen var med til at underbygge virksomhedens forklaring om, at de ikke havde misbrugt deres ledelsesret.

Virksomheden blev frifundet

Arbejdsretten fandt, at virksomheden ikke havde udsat medarbejderen for et utilbørligt pres, og at virksomheden havde fulgt sin politik om, hvordan der skulle handles ved arbejdsulykker. Arbejdsretten lagde vægt på, at virksomheden ikke var vidende om, at medarbejderen havde fået amputeret fingeren, da de indkaldte ham til rekonstruktionen, og at medarbejderen var i stand til at deltage i rekonstruktionen.

Arbejdsretten frifandt virksomheden for klagen.

DA og DI førte sagen for virksomheden.

Nyheden er baseret på Arbejdsrettens dom af 10. november 2023 i sag nr. 2022-1033.

DI's råd

Dommen bekræfter, at virksomheder ikke må udsætte medarbejdere for et pres, der ligger ud over det tilbørlige.

Derudover viser dommen, at en virksomheds politikker skal have et saligt driftsmæssigt formål og ikke må gå længere end det, der er nødvendigt.

I dommen blev der lagt vægt på videooptagelsens bevismæssige værdi. Det er derfor vigtigt, at hvis man anvender videooptagelser til at dokumentere et hændelsesforløb, at optagelsen er af høj kvalitet, og at de involverede parter er informeret om, at optagelsen finder sted. 

Læs mere om Kontrolforanstaltninger - DI (danskindustri.dk)

Læs mere om Arbejdsskader - DI (danskindustri.dk)

Relateret indhold

Fandt du ikke svar?
Få hjælp
Skriv til vores eksperter

Her kan du stille dine personalejuridiske spørgsmål. Når du har udfyldt og sendt formularen, bliver din sag oprettet hos den rette ekspert, som kontakter dig telefonisk eller på e-mail hurtigst muligt.