Rødby Havn

Foto: Femern A/S
16.01.24 Vi rådgiver dig Nyheder

Danske overenskomster gælder for arbejde i Danmark

En faglig voldgift har slået fast, at danske overenskomster ikke dækker arbejde uden for Danmark, medmindre andet er aftalt mellem parterne. Der var derfor ikke grundlag for at udvide det geografiske dækningsområdet for BAT-overenskomsten til også at omfatte arbejde udført i Tyskland.

Tvivl om det geografiske dækningsområde

BAT-overenskomsten er indgået mellem et dansk fagforbund og et dansk interessentskab, der er etableret af to deltagende hollandske selskaber for at udføre arbejde på Femern Bælt-projektet. Projektet indebærer anlæg af en tunnel mellem Danmark og Tyskland og involverer arbejde både på land og til vands.

Forbundet mente, at overenskomsten skulle dække alt arbejde, der falder under overenskomstens faglige gyldighedsområde udført i hele Femern Bælt-projektet, herunder arbejde på tysk område.

Virksomheden mente, at selv om projektet strækker sig ud over både Danmark og Tyskland, gælder den danske overenskomst kun for arbejde udført i Danmark samt på dansk territorialfarvand og i den danske eksklusive økonomiske zone.

Forskellige opfattelser og interesser under overenskomstforhandlingen

Forbundets repræsentanter forklarede under sagen, at det var afgørende for dem, at overenskomsten dækkede alt det arbejde, som virksomheden skulle udføre på projektet, herunder udgravning af hele tunnelrenden. Ifølge dem blev det udtrykkeligt aftalt, at overenskomsten dækkede "alt arbejde", og at fagforeningerne havde fri adgang til arbejdspladsen, også når arbejdet foregik på vandet. De ville aldrig have accepteret en overenskomst, der undtog arbejde på projektet på vandet.

På den anden side forklarede virksomhedens repræsentanter, at deres primære interesse var en arbejdstidsaftale, som tillod dem at arbejde efter de arbejdstidsmønstre, som de anvender globalt. De havde ikke behov for en dansk overenskomst for arbejde udført på tysk område, da de efter de tyske lov- og overenskomstvilkår kunne arbejde efter deres sædvanlige tidsskemaer. Ifølge dem var det en selvfølge, at overenskomsten kun skulle gælde for arbejde i Danmark, og at dette var klart for alle involverede parter.

Virksomheden gjorde gældende, at der ikke under forhandlingerne var blevet nævnt noget om, at overenskomsten også skulle dække arbejde i Tyskland. Det ville de helt sikkert have reageret på og protesteret imod.

Danske overenskomster dækker som udgangspunkt kun i Danmark

Dommeren påpegede, at kollektive overenskomster mellem danske arbejdsgiver- og lønmodtagerorganisationer som udgangspunkt ikke dækker arbejde uden for Danmark. Danske forbundssædvanlige geografiske virkefelt er begrænset til arbejde, der udføres i Danmark, og overenskomster kan derfor ikke som udgangspunkt finde anvendelse på arbejde uden for Danmark, når der ikke er indgået aftale derom.

Dommeren fandt i den konkrete sag, at der i mangel af en udtrykkelig regulering af det geografiske anvendelsesområde i overenskomsten, som det havde været enkelt utvetydigt at formulere og indsætte, ikke var grundlag for at anse det for aftalt, at overenskomsten fandt anvendelse på tysk område.

Derfor fastslog afgørelsen, at selv om projektet strækker sig over to lande, gælder den danske BAT-overenskomst kun for arbejde udført i Danmark, på dansk territorialfarvand og i den danske eksklusive økonomiske zone.

DI var ikke involveret i sagen.

Nyheden er baseret på en Faglig voldgifts afgørelse af 19. oktober 2023 i sag nr. 2022-780.

DI's råd

Sagen viser, at der kræves klar og udtrykkelig regulering af det geografiske anvendelsesområde for at tilsidesætte det arbejdsretlige udgangspunkt om geografisk dækningsområde. Det er derfor vigtigt at få klarlagt overenskomstens geografiske dækning ved indgåelse af virksomhedsoverenskomster, specielt i forbindelse med grænseoverskridende projekter.

Relateret indhold

Fandt du ikke svar?
Få hjælp
Skriv til vores eksperter

Her kan du stille dine personalejuridiske spørgsmål. Når du har udfyldt og sendt formularen, bliver din sag oprettet hos den rette ekspert, som kontakter dig telefonisk eller på e-mail hurtigst muligt.