Foto: Colourbox
23.01.24 Vi rådgiver dig Nyheder

Forsikringsrådgiveres kokainindtag berettigede ikke bortvisning

En faglig voldgift har afgjort, at bortvisningen af to forsikringsrådgivere var uberettiget trods indtag af kokain. Afgørelsen har betydning for håndtering af sager om rusmiddelpåvirkning på arbejdspladsen.

Hvid jul

Et forsikringsselskab fik i forbindelse med en firmajulefrokost mistanke om, at to forsikringsrådgivere var påvirkede af rusmidler.

Mandagen efter julefrokosten viste de to medarbejderes urinprøver et højt indtag af blandt andet kokain. De blev som følge af indikationerne om påvirkning bortvist.

Sagen blev herefter indbragt for en faglig voldgift.

Uklar personalepolitik

Forsikringsselskabet begrundede bortvisningen i en overtrædelse af virksomhedens politik om alkohol og rusmidler på arbejdspladsen.

Politikken fastslog, at medarbejdere ikke må være påvirket af alkohol i arbejdstiden på en måde, der belaster arbejdsindsatsen, trivslen eller virksomhedens omdømme.

Politikken anviste også, at alkohol kun må nydes på arbejdspladsen ved særlige lejligheder, f.eks. i forbindelse med mærkedage, forretningsmøder eller ved anden rimelig anledning.

Ingen nultolerancepolitik, skadelige handlinger eller tidligere advarsler

Dommeren fandt ikke, at forsikringsselskabet – i strid med forklaringer om kokainindtag i weekenden uden for arbejdstiden – havde godtgjort, at de to forsikringsrådgivere havde indtaget euforiserende stoffer under julefrokosten.

Dommeren fandt desuden, at begrebet påvirkning i virksomhedens alkohol- og rusmiddelspolitik ikke var entydigt defineret, og at det ikke kunne udledes, at der var tale om en nultolerancepolitik.

Efter en samlet bevisvurdering vurderede dommeren ikke, at medarbejderne havde handlet til skade for forsikringsselskabet i påvirket tilstand.

Dommeren konkluderede, at bortvisningen af de to forsikringsrådgivere var uberettiget, selv om virksomheden med rimelig grund kunne opsige dem med sædvanligt varsel. Det indgik også i vurderingen, at de to medarbejdere ikke tidligere havde modtaget advarsler vedrørende påvirkning af rusmidler.

DI var ikke involveret i sagen.

Nyheden er baseret på tilkendegivelse i faglig voldgift af 6. december 2023 med sagsnr. FV 2023-495.

DI's råd

Afgørelsen viser vigtigheden af, at virksomheders personalepolitikker om indtag af alkohol og rusmidler på arbejdspladsen er klart formuleret og kommunikeret til medarbejderne.

DI anbefaler af den grund, at virksomheder har en tydelig alkohol- og rusmiddelpolitik, herunder hvis der på arbejdspladsen gælder en nultolerancepolitik. Politikken bør konkret beskrive, hvad konsekvenserne af en overtrædelse vil være.

Læs mere om Alkohol- og rusmiddelpolitik - DI (danskindustri.dk)

Læs mere om Alkohol og rusmidler (kontrolforanstaltninger) - DI (danskindustri.dk)

Skabeloner

Skabelon til opsigelse

Hent

Relateret indhold

Fandt du ikke svar?
Få hjælp
Skriv til vores eksperter

Her kan du stille dine personalejuridiske spørgsmål. Når du har udfyldt og sendt formularen, bliver din sag oprettet hos den rette ekspert, som kontakter dig telefonisk eller på e-mail hurtigst muligt.