Foto: Colourbox
12.03.24 Vi rådgiver dig Nyheder

Veterinærsygeplejersker har ikke krav på ulempetillæg under vagtarbejde

En faglig voldgift har slået fast, at veterinærsygeplejersker ikke har krav på ulempetillæg under vagtarbejde efter den gældende overenskomst.

Tvist om tillæg for vagtarbejde

Sagen handlede om, hvorvidt veterinærsygeplejersker mv., som udførte vagtarbejde, havde krav på ulempetillæg i henhold til deres overenskomst.

Forbundet mente, at der skulle udbetales et ulempetillæg ved vagtarbejde, der fandt sted på ulempetidspunkter, men det var virksomheden ikke enig i.

Regler om ulempetillæg før og efter 2021

Efter overenskomsten fra 2018 kunne der opnås ulempetillæg, når en veterinærsygeplejerske mv. arbejdede på ulempetidspunkter, som der stod defineret i overenskomstens § 6, stk. 3. Dog fulgte det også af overenskomstens § 6, stk. 3, at der ikke kunne opnås ulempetillæg, hvis medarbejdere udførte overarbejde, eller hvis de udførte vagtarbejde efter overenskomstens § 7.

I den gældende overenskomst for 2021-2024 blev reglerne om ulempetillæg ændret, så medarbejdere kan opnå ulempetillæg, når arbejdet udføres på ulempetidspunkter som defineret i overenskomsten § 6, stk. 3. Derudover kan medarbejderen opnå ulempetillæg ved overarbejde.

Parterne i sagen kunne ikke opnå en fælles forståelse for, om den gældende overenskomst også giver ret til at opnå ulempetillæg, når medarbejderen udfører vagtarbejde efter overenskomstens § 7.

Ikke ulempetillæg for vagtarbejde

Dommeren lagde vægt på forløbet omkring den seneste overenskomstforhandling, og fastlagde, at parterne ikke havde haft en fælles forståelse for, om aftaleprotokollatets punkt 19 indebar, at der – modsat tidligere – skulle ydes ulempetillæg for vagtarbejde.

Efter en længere gennemgang fortolkede dommeren overenskomsten således, at medarbejdere ikke har ret til ulempetillæg for vagtarbejde, der udføres på ulempetidspunkter, som det udtrykkeligt er fastsat i den gældende overenskomsts § 7, sidste sætning.

DI var ikke involveret i sagen.

Nyheden er baseret på Faglig Voldgifts afgørelse af 20. november 2023 i sag nr. FV 2022.1349.

Relateret indhold

Fandt du ikke svar?
Få hjælp
Skriv til vores eksperter

Her kan du stille dine personalejuridiske spørgsmål. Når du har udfyldt og sendt formularen, bliver din sag oprettet hos den rette ekspert, som kontakter dig telefonisk eller på e-mail hurtigst muligt.