Foto: Colourbox
08.04.24 Vi rådgiver dig Nyheder

Det duer ikke med mænd

Ligebehandlingsnævnet har afgjort, at en bar diskriminerede på grund af køn, da de aflyste en prøvevagt og gav afslag på ansættelse til en mandlig ansøger. Nævnet vurderede, at baren udøvede direkte kønsdiskrimination i deres kommunikation med ansøgeren, hvilket resulterede i betaling af en godtgørelse på 12.500 kr.

Afslag på prøvevagt

En mand søgte et studiejob på en bar, og efter en indledende samtale fik han tilbudt en prøvevagt. Efterfølgende modtog han en besked om, at prøvevagten var aflyst, fordi baren mente, at det ikke "duede med mænd" bag baren.

Manden valgte at klage over afslaget til Ligebehandlingsnævnet, idet han mente, at der var tale om kønsdiskrimination.

Ansatte typisk kun kvinder

Baren nævnte indirekte i den skriftlige kommunikation med manden, at de typisk kun ansatte kvinder, men at de gerne ville give ham en chance. Nævnet vurderede, at manden havde påvist faktiske omstændigheder, der gav anledning til at formode, at han var blevet udsat for forskelsbehandling på grund af køn.

Havde ikke løftet bevisbyrden

Baren forsøgte at bevise, at de ikke havde krænket ligebehandlingsprincippet. Der blev f.eks. henvist til, at baren efter afslaget havde valgt at ansætte en anden mand i stillingen. Nævnet vurderede dog, at baren ikke havde løftet bevisbyrden i sagen. Derfor blev manden tilkendt en godtgørelse på 12.500 kr.

DI var ikke involveret i sagen.

Nyheden er baseret på Ligebehandlingsnævnets afgørelse af 24. januar 2024 i sag nr. 9117.

DI's råd

Sagen understreger vigtigheden af at undgå forskelsbehandling blandt andet i forbindelse med ansættelse, herunder på grund af køn.

Det er essentielt for virksomheder at sikre, at ansættelsesprocessen er objektiv og baseret på relevante, saglige kvalifikationer snarere end usaglige kriterier såsom køn. Virksomheder bør være særligt opmærksomme på deres kommunikation i ansættelsesprocessen og sikre, at den ikke er diskriminerende.

DI anbefaler, at virksomheder søger rådgivning, hvis de er i tvivl om lovgivningen på området.

Læs mere om Rekruttering - DI (danskindustri.dk)

Læs mere om Forskelsbehandling - regler og rådgivning - DI - DI (danskindustri.dk)

Læs mere om Ligebehandling - Køn, graviditet og barsel - DI (danskindustri.dk)

Relateret indhold

Fandt du ikke svar?
Få hjælp
Skriv til vores eksperter

Her kan du stille dine personalejuridiske spørgsmål. Når du har udfyldt og sendt formularen, bliver din sag oprettet hos den rette ekspert, som kontakter dig telefonisk eller på e-mail hurtigst muligt.