Foto: GettyImages
23.04.24 Vi rådgiver dig Nyheder

Syv afslag skyldtes ikke alder, men forkerte kompetencer

En mand, der ansøgte om en stilling som skandinavisk talende assistancekoordinator, fik ikke medhold i sin klage over påstået aldersdiskrimination. Ligebehandlingsnævnet fandt ingen beviser for forskelsbehandling på grund af alder i ansættelsesprocessen.

Afslag syv gange

Manden, som var født i 1957, havde søgt stillingen som assistancekoordinator hos en virksomhed syv gange. Han fik afslag hver gang og mente, at det skyldtes hans alder.

Han påpegede, at han havde relevant erfaring fra sin tid som rejseleder og turistguide, og at han talte både dansk og svensk flydende. Han mente derfor, at han var velkvalificeret til stillingen.

Primært it-erfaring

Virksomheden forklarede, at de havde haft behov for at ansætte nye medarbejdere på grund af medarbejderreduktioner som følge af COVID-19. Det betød, at de havde mange jobopslag inden for kort tid.

Afslagene til manden var enslydende, hvilket virksomheden forklarede med, at de havde haft ekstraordinært travlt.

Virksomheden understregede, at afslagene på mandens ansøgninger ikke var baseret på hans alder, men på hans ansøgning og CV. Her fremgik det, at han i 35 ud af 37 år havde arbejdet med IT.

Virksomheden havde i perioden, hvor manden søgte stillingerne, ansat 67 personer, hvoraf 12 personer var ældre end 50 år på ansættelsestidspunktet.

Ingen bevis for forskelsbehandling

Ligebehandlingsnævnet konkluderede, at manden ikke havde påvist faktiske omstændigheder, der gav anledning til at formode, at han havde været udsat for forskelsbehandling på grund af alder. Han fik derfor ikke medhold i sin klage.

DI var ikke involveret i sagen.

Nyheden er baseret på Ligebehandlingsnævnets afgørelse af 24. januar 2024 i sag nr. 9115.

DI's råd

Sagen viser, at det er vigtigt for virksomheder at være opmærksomme på, at forskelsbehandlingslovens regler også gælder for ansøgere til ledige stillinger. Det er essentielt, at afslag på ansøgninger er baseret på objektive kriterier relateret til jobbet og ikke på personlige karakteristika såsom alder. Virksomheder bør derfor sikre sig, at deres ansættelsesprocedurer er i overensstemmelse med loven, og at de kan dokumentere deres beslutningsproces i forbindelse med ansættelser. Hvis du er i tvivl, er du altid velkommen til at kontakte DI for rådgivning.

Læs mere om Rekruttering - DI (danskindustri.dk)

Læs mere om Forskelsbehandling - regler og rådgivning - DI - DI (danskindustri.dk)

Relateret indhold

Fandt du ikke svar?
Få hjælp
Skriv til vores eksperter

Her kan du stille dine personalejuridiske spørgsmål. Når du har udfyldt og sendt formularen, bliver din sag oprettet hos den rette ekspert, som kontakter dig telefonisk eller på e-mail hurtigst muligt.