Analyser

Fortsat stor mangel på medarbejdere

43 pct af DI’s medlemmer har måttet opgive at besætte en ledig stilling inden for de seneste tre måneder. Det er reelt på samme niveau som for et år siden. Trods økonomisk usikkerhed og høje renter er arbejdsmarkedet i Danmark altså fortsat meget varmt og kendetegnet af stor mangel på medarbejdere.

Blandt virksomhederne, der har forsøgt at rekruttere inden for de seneste tre måneder, har 43 pct. oplevet at måtte opgive at

Kilde: DI's virksomhedspanel

besætte en ledig stilling. Det viser en opgørelse baseret på DI’s seneste virksomhedspanel fra september 2023, som omfatter 669 besvarelser fra DI’s medlemmer.

I tilsvarende virksomhedspaneler fra september 2021 og 2022 lå andelen med forgæves rekrutteringer på henholdsvis 52 og 45 pct. Manglen på medarbejdere er altså aftaget lidt i løbet af de seneste i år, men det nuværende niveau er fortsat bemærkelsesværdigt højt i betragtning af de høje renter og den generelt mere usikre økonomiske situation, mange virksomheder står i.

Blandt de forskellige brancher er det i Bygge og anlæg, at rekrutte-ringsudfordringerne er mest udbredt. Her var det 64 pct. af virk-somhederne, som havde rekrutteret forgæves inden for de seneste tre måneder. Det er faktisk lidt mere end for et år siden, men fortsat lavere end i september 2021.

Også i industri er den nuværende andel med forgæves rekrutteringer højere end sidste år. Aktuelt er andelen 46 pct., hvilket er helt samme niveau som i 2021.

Til gengæld ser manglen på medarbejdere ud til at være blevet mindre end sidste år i både Handel, Transport, Videnservice og Øvrige brancher.

Relateret indhold