24.08.21 Regionalforeninger Pressemeddelelser

DI: Især landkommuner bør gøre mere for de mindste virksomheder

De mindste virksomheder har stor betydning for væksten på landet, viser nye tal fra Dansk Industri. Faktisk står mikrovirksomhederne for næsten en tredjedel af virksomhedernes omsætning i landkommunerne. Det er dobbelt så meget som i storbyerne. DI opfordrer kommunerne til at have større fokus på de mindste virksomheder.

En grafiker, en tømrer, en frisør og en tekstforfatter med ingen eller kun ganske få ansatte udover chefen selv. Den slags mikrovirksomheder er der næsten 300.000 af i hele Danmark. De er jævnt fordelt på tværs af kommunetyper, men i landkommunerne har mikrovirksomhederne særlig stor betydning for aktiviteten i erhvervslivet, viser en ny analyse fra Dansk Industri (DI).

Særligt i nogle af de østjyske landkommuner står de helt små virksomheder for en markant større del af omsætningen sammenlignet med i storbyerne. I kommunerne Norddjurs, Syddjurs og Samsø, stammer henholdsvis 41, 40 og 70 procent af omsætningen fra mikrovirksomheder.

- Der er brug for kommunale initiativer, der har blik for hverdagen i mikrovirksomhederne. Jo mindre tid de mindste virksomheder skal bruge på administration, jura og rapportering, jo mere tid kan de dedikere til at udvikle deres forretning. Kommuner bør derfor gøre en ekstra indsats for at nå mikrovirksomhederne f.eks. gennem Erhvervshus Midtjylland eller ved at tilbyde administrativ hjælp og rådgivning, lyder opfordringen  fra Anders Strange, formand for DI Østjylland.

Det kan nemlig være fristende for kommuner at lægge mest energi i at servicere de større virksomheder. Men det kan ifølge DI forhindre udvikling og vækst især i landkommunerne.

- Det er klogt for kommunerne at satse på de mindste virksomheder. Skal vi øge væksten i samfundet, kan vi ikke se bort fra de små virksomheder. Hver for sig repræsenterer de ikke store omsætningsbeløb eller ansatte, men tilsammen er de en gigant, der kan måle sig med de større virksomheder, især i landområderne. Og så skal vi huske, at alle store virksomheder også har været små en gang, siger Anders Strange.

De mindste virksomheder er typisk enkeltmandsvirksomheder, som f.eks. tømrere, freelancere og iværksættere. De udgør mere end ni ud af ti danske virksomheder, og de findes i hele landet. Men det kan også være virksomheder med op til ti ansatte. 

Lars Bøgeskov

Lars Bøgeskov

Presserådgiver

  • Direkte +45 3377 4782
  • Mobil +45 2236 3138
  • E-mail larb@di.dk

Relateret indhold