07.03.24 DI Digital Nyheder

Diversitet er afgørende for tech-branchen og arbejdsmarkedet

I morgen er det kvindernes internationale kampdag. En dag, som markerer en vigtig dag for kvinder, men også for vores arbejdsmarked som helhed.

Dagen giver også stof til eftertanke. Til at reflektere over vigtigheden af ligestilling og diversitet og til at tage temperaturen på, hvordan det står til med diversiteten i dag.  Diskussionerne om diversitet på arbejdsmarkedet fylder stadig meget, og med rette. Det er vigtigt, at vi forholder os til, om der er uhensigtsmæssige strukturer, der forhindrer os i at forbedre vores arbejdsmarked. For kvinder, og for alle andre køn.   

Diskussionen er ikke mindst vigtig i tech-branchen. I Danmark er andelen af kvindelige it-specialister kun 22 pct. Andelen i 2019 var 20 pct., og selvom vi dermed ser en svag stigning, så er det tallenes sørgelige, men klare budskab, at vi står i stampe. Alt for mange kvinder går stadig i en stor bue uden om tech – og det skal vi lave om på.  

Det er der vigtige grunde til, at vi skal.  

For det første, at der er så få kvindelige programmører indenfor især AI (kunstig intelligens) skaber flere problemstillinger, hvoraf bias er en af de mest fremtrædende. Bias i AI refererer til systematiske skævheder i de data eller algoritmer, der anvendes i AI-systemer, som kan føre til uretfærdige resultater, diskrimination eller forstærkning af eksisterende sociale uligheder. Når holdene bag udviklingen af AI hovedsageligt består af mænd, øges risikoen for, at systemer ikke fuldt ud repræsenterer eller forstår kvinders perspektiver og erfaringer. 

Løsningen på disse problemer er ikke kun at øge antallet af kvinder i AI og teknologi generelt, men også at sikre, at træningsdataene er mangfoldige og repræsentative for forskellige befolkningsgrupper. Ved at have flere kvinder og andre underrepræsenterede grupper involveret i udviklingen af AI-teknologier, kan man bedre identificere og rette bias, hvilket fører til mere retfærdige og effektive løsninger.  

For det andet har virksomhederne i branchen alt for længe manglet arbejdskraft. Hvis vi får motiveret flere kvinder til at søge mod tech-branchen, kan det være med til at tiltrække flere talenter og dermed forbedre situationen. I 2023 var andelen af kvinder blandt optagne på en it-uddannelse 33 pct.   

Jeg har været i tech-branchen i en stor del af min karriere og det der især fascinerer mig er, at branchen i virkeligheden både er enormt kreativ, og at en stor del af de løsninger der opfindes, faktisk gør en stor og vigtig forskel i vores liv og samfund.  

Vi skal have flere kvindelige rollemodeller frem i lyset, som unge piger kan spejle sig i, og som kan fortælle om deres vej i tech.  

Og så er det nødvendigt at Folketinget indfører teknologiforståelse som et obligatorisk fag i folkeskolen - og ikke som et valgfag i udskolingen, som der lægges op til nu. Et valgfag i udskolingen vil tiltrække de allerede interesserede, som typisk er drengene. En undersøgelse lavet af DEA viser, at der sker et markant fald i børns interesse for STEM i perioden mellem 4.-5.-klasse og 8.-9.-klasse – og at faldet især er drevet af pigerne. Derfor er et valgfag ikke nok.  

Til sidst, men ikke mindst, vil jeg slå et slag for, at vi i erhvervslivet selvfølgelig skal blive ved med at have fokus på inklusion og diversitet i virksomhedskulturen, så vi er tiltrækkende en divers medarbejderskare. Og det vil vi gerne – og yderst konkret- hjælpe virksomhederne med i DI:  

Hvor skal du som virksomhed starte, hvis du vil arbejde mere med diversitet?  

Diversitetsløftet er en DI- indsats, som vi har skabt for at hjælpe virksomheder med at fremme diversitet, inklusion og ligestilling.  

Diversitetsløftet bygger på 16 principper, der fungerer som inspiration til, hvor man kan sætte ind og skabe forandringer med henblik på at styrke kønsfordelingen i jeres virksomhed og ledelse og fremme diversitet og inklusion i organisationen, uanset, hvor man er i dag. 

Det er gratis at tilslutte sig Diversitetsløftet, og det er for alle virksomheder - ikke kun medlemmer af Dansk Industri. 

Det kan du læse mere om her.  

Relateret indhold