10.01.24 DI Digital Nyheder

Farvel til et hæsblæsende 2023, og velkommen til mulighedernes 2024

2023 blev året, hvor den teknologiske udvikling tog verdenen med storm. Og hvis vi et øjeblik skal dvæle ved det år, som er gået, så synes jeg godt man kan sige, at der har været fart på. Det gælder både it-branchens mod og fremdrift når det kommer til implementering og udvikling af nye teknologier, såvel som det politiske arbejde, der har udmøntet sig både nationalt og internationalt.

Året bragte tiltag som ny kvantestrategi, 5 mærkesager fra vores nye digitaliseringsminister, Marie Bjerre, og i årets udgang kom Danmarks nye digitaliseringsstrategi. Der landede også en politisk aftale om fælles EU-regler for anvendelse af kunstig intelligens, den såkaldte AI-forordning. Nu mangler vi at få de sidste detaljer endeligt på plads, herunder særligt en balanceret udmøntning i Danmark, og en rimelig tidshorisont for virksomhederne ift. implementering. 

Og så har kunstig intelligens ellers taget verden med storm. Det sidste år har vist os, at kunstig intelligens ikke længere kun er forbeholdt de mest hardcore teknisk kyndige, men er blevet allemandseje. Det skyldes i høj grad introduktionen af ChatGPT i november 2022, som for alvor anskueliggjorde AI, og bragte teknologien i øjenhøjde for den bredere befolkning. Ja, AI blev endda nævnt i Dronningens nytårstale!  

Kunstig intelligens har jo eksisteret i mange år, men udvikler sig eksponentielt nu, og er blevet tilgængelig for alle. Det håber jeg skaber et rum, hvor vi ikke længere er bange for at tale om mulighederne ved kunstig intelligens og tør omfavne teknologien. Det vigtige bliver, at vi tager aktiv stilling til, hvordan teknologien skal spille ind i vores virksomheder, offentlige organisationer og samfund. AI har potentiale til at løse nogle af vores store samfundsproblemer, som klimaforandringer, fattigdom, folkesundhed og cybersikkerhed mv. Ja, der tales endog om at AI kan gøre verden mere demokratisk, og det synes jeg personligt er en rigtig spændende tanke.  

Disse samtaler har vi i DI Digital altid været enormt optaget af at hjælpe på vej. Derfor afholdt vi d. 9. januar konferencen AI for All, hvor vi inviterede førende, internationale AI-eksperter til at give deres perspektiv på generativ AI, og hvordan virksomheder kan navigere i den hastige teknologiske udvikling, og vi lagde vægt på, at det skulle være mulighedernes konference, som derfor også indeholdt spændende indlæg fra virksomheder, der bruger AI aktivt i deres forretning 

AI for All kom vidt omkring. Vi lærte om AI’s indvirkning på forskellige sektorer, rollen af generativ AI og krydsfeltet mellem teknologi, innovation og regulering. Vi havde internationale talere fra IBM, Palantir, Synthesia, Intercom og Pioneer Centre for AI, og inspirerende cases fra danske virksomheder som Lego, Novo, LMS 365 og Hempel. Det, der gik igen, i mange af indlæggene var, at AI kan skabe meget positive resultater, og så var der enighed om vigtigheden af at udarbejde en AI-strategi, hvis man som virksomhed skal kunne navigere i AI-landskabet. Derudover lagde flere af talerne vægt på at ressourcer og kompetencer vil være afgørende for en europæisk aktiv deltagelse i udviklingen af AI-værktøjer.  

Det er ingen hemmelighed, at jeg er meget optimistisk når det kommer til generativ AI. Jeg synes det er afgørende at have et åbent sind, hvis vi skal kunne høste de mange potentialer ved AI og for alvor drage fordel af og udnytte den transformative kraft. At være positiv og åben for mulighederne er ikke det samme som at lukke af for de udfordringer eller problematikker, som kan følge med. Det handler ikke om at bruge AI for AI’s skyld. Det handler om at skabe værdi for virksomhederne, det offentlige og vores samfund ved at gøre brug af det transformative potentiale, som AI bringer.

Relateret indhold