Claus Madsen, formand for DI Energi, fortæller hvordan grøn energi i Danmark har udviklet sig fra en grim ælling til en smuk svane.

30.04.19 DI Energi Nyheder

DI Energi Årsdag 2019: Grøn vækst

Sådan skaber digitalisering mulighed for at gøre store byer helt grønne. DI Energis Årsdag fandt sted den 25. april 2019. Temaet var ”Grøn vækst – sådan griber energibranchen mulighederne”, og der blev fulgt op på anbefalingerne fra regeringens grønne vækstteam.

Fra grim ælling til smuk svane

I sin velkomst betonede DI Energis formand Claus Madsen, at den danske energibranche har udviklet sig kolossalt og har været med til præge den globale udvikling, så vedvarende energi i dag er økonomisk konkurrencedygtig med fossilt baseret energi. Han understregede, at i en tid med hård international konkurrence og øget digitalisering kræver det nytænkning og samarbejdet at holde sig i front. Derfor kvitterede han for de ambitiøse anbefalinger fra grønt vækstteam.

Grøn vækstplan på vej

Energi-, Forsynings- og Klimaminister Lars Christian Lilleholt understregede, at regeringen arbejder med at omsætte vækstteamets anbefalinger til virkelighed i en grøn vækstplan. På grund af det snarlige Folketingsvalg vil der dog gå nogle måneder, inden den kan lægges frem. Ministeren lovpriste traditionen for bredt samarbejde i energipolitikken, som forhåbentlig også vil gavne vækstplanen.

Vis digitale løsninger i dansk storby

Formanden for Grønt Vækstteam, Lars-Peter Søbye fra COWI, fremlagde vækstteamets anbefalinger. Han pegede på, at vækstteamets vigtigste anbefaling er ambitionen om at realisere og demonstrere flere grønne løsninger i større danske byer og dermed vise danskerne og omverdenen, at man ved teknologisk udvikling og digitalisering faktisk kan nå meget længere i den grønne omstilling af større byområde.

Data er big business – også i energibranchen

I paneldebatten om data som vækstdriver blev givet eksempler på de store muligheder i digitale løsninger fra virksomhederne TREFOR, Kamstrup og Brunata. Det blev understreget, at data er et kolossalt og vigtigt udviklingsområde for energibranchen, og at de samfundsøkonomiske og klimamæssige gevinster heri er betydelige.

Innovation og start-up skal boostes

Investeringerne i nye selskaber inden for cleantech er alt for lave i Danmark – både sammenlignet med andre danske brancher og med cleantech-branchen i udlandet. Derfor pegede innovations-panelets repræsentanter fra Lithium Balance, Dall Energy og DTU Science Park på behovet for at styrke dette element for at sikre, at Danmark også i fremtiden har attraktive grønne produkter og løsning at sælge til udlandet.

Test og demonstration er en nødvendighed

Repræsentanter for Vestas, Ørsted og EUDP understregede betydningen af at kunne demonstrere grønne teknologier i stor skala – og at kunne vise, at det er muligt at omstille en hel by til grøn energi. Med et sådant stort demonstrationsprojekt i Danmark vil vi kunne gøre os mere relevante for alverdens storbyer.

Aalborg, København, Aarhus eller…..

I forlængelse af heraf fortalte Aalborgs borgmester Thomas Kastrup-Larsen fortalte om Aalborgs fordele som demonstrationsby for grøn omstilling. Han lagde vægt på det store engagement blandt byens aktører – erhvervsliv, vidensinstitutioner og ikke mindst borgere og byråd. Tilsvarende fortalte adm. direktør for By og Havn, Anne Skovbro, om Nordhavn som et stort og meget aktivt omdrejningspunkt for fremvisning af de nyeste energiløsninger i København.

Energien i samarbejde

Branchedirektør Troels Ranis rundede dagen af med at understrege, at grøn vækst er et vigtigt tema i de kommende valg – både til Folketinget og Europa-Parlamentet. Energibranchen er klar til at investere i fortsat udvikling af de grønne løsninger, som skal til for at imødegå klimaudfordringen. Vi finder løsningerne i et bredt samarbejde – på tværs af energibranchen, erhvervsliv og samfund. Det er fundamentet under DI Energis nye fortælling om energibranchen: Energien i samarbejde.

Læs mere

Læs artikel om DI Energis Årsdag i EnergiWatch: Stor dansk by skal vise vej til fremtidens energi-verden.

Se eller gense program for DI Energis Årsdag her.

Se DI Energis nye grundfortælling: Energien i samarbejde.

Læs DI Energis nye analyse: Uddannelse blandt energibeskæftigede.

Hans Peter Slente

Hans Peter Slente

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3722
  • Mobil +45 2949 4594
  • E-mail hps@di.dk

Relateret indhold