15.12.22 DI Energi Nyheder

World Energy Outlook 2022 i Industriens Hus

Det Internationale Energiagenturs årlige flagskibsrapport, World Energy Outlook 2022, blev præsenteret ved et velbesøgt møde i Industriens Hus den 14. december af IEA’s cheføkonom Tim Gould i dialog med en række af den danske energibranches fremmeste repræsentanter. Her er nogle hovedindtryk.

Energikrise af globalt omfang

IEA’s cheføkonom Tim Gould beskrev den nuværende situation som en global energikrise – et chok af hidtil uset bredde og kompleksitet. Chokket, som stammer fra Ruslands invasion af Ukraine og følgevirkningerne af det er alvorlige – ikke bare for Europa men for energimarkeder verden over. Og dette chok skal ses i sammenhæng med inflation, fare for recession og den forsyningskrise, som er fulgt som en eftervirkning af corona-pandemien.

Sådan kommer Europa gennem vinteren

Tim Gould gennemgik også specifikt EU’s udfordring med forsyning af gas og anden energi for at komme gennem denne og næste vinter og samtidig blive helt fri af russisk gas. Her gennemgik han konklusionerne fra IEA’s analyse ”How to avoid gas shortages in the European Union in 2023”, som blev præsenteret af IEA’s direktør Dr Fatih Birol og EU’s kommissionsformand Ursula von der Leyen.

IEA peger på fem markante tiltag, der kan mindske EU-landenes afhængighed og på den måde sikre, at der er energi nok til at holde gang i hjulene både denne og næste vinter.

  1. Hurtigere indsats for energieffektivitet, herunder energirenoveringer i private hjem og EE-programmer i industrien.
  2. Accelereret opstilling af vedvarende energikilder, hvilket kræver kortere godkendelsesprocesser og større mod og tillid fra investorer.
  3. Øget elektrificering - i varmesektoren gennem varmepumper – samt i industrien.
  4. Adfærdsændringer hos borgerne – understøttet af bedre måling og kontrol samt energispareprogrammer.
  5. Øget udbuddet af gas fra alternative kilder, bl.a. brug af overskudsgas fra flaring og øget brug af biogas.

Vejen frem

Pointerne blev udfordret og debatteret af tre meget kompetente paneler af virksomhedsledere, som satte særligt fokus på temaerne energieffektivisering, vind/grønne brændsler og energifinansiering – og gennem deres dialog fik givet en række bud på, hvordan man konkret kan agere for at imødegå de alvorlige aktuelle udfordringer – og finde en vej frem, som både afhjælper de akutte problemer og samtidig kan udgøre en langsigtet vej frem, som også adresserer den aktuelle og langsigtede klimaudfordring.

Ved præsentationen i DI Energi deltog mere end 200 energiinteresserede fra en bred skare af danske virksomheder og organisationer.

 

Link til IEA’s World Energy Outlook 2022 her.

Link til IEA’s “How EU can avoid natural gas shortages in 2023” her.

Se præsentationer konferencens præsentationer her.

Faktaboks

World Energy Outlook er en årlig rapport udarbejdet af International Energy Agency. I år bærer rapporten præg af krigen i Ukraine og den følgende energi- og forsyningskrise, som energimarkeder i hele verden lider under.

Relateret indhold