29.05.18 DIB Blog

Blog: Vækst og udvikling i hele Danmark

Det går godt i Danmark. Væksten er omkring de to procent om året. Tusindvis af nye arbejdspladser kommer til måned efter måned, og de stabler sig oven på det eksisterende rekordhøje antal arbejdspladser. Og det gælder i alle egne af landet, at der er vækst.

Selvfølgelig er der nuancer. Nogle eksportvirksomheder er særligt hårdt ramt af den høje kronekurs. Andre virksomheder er ramt af, at der lige i deres delbranche eller på deres marked er udfordringer. Mens andre igen har ordrebøgerne så fulde, at de kæmper med at kunne følge med – kæmper med at kunne få medarbejdere nok til at kunne levere til kunderne til tiden.

Men grundlæggende så går det godt i danske virksomheder. Og når det går godt i virksomhederne, går det godt i lokalsamfundet. Langt de fleste familier oplever tryghed i ansættelsen, og at der er mange spændende opgaver på jobbet. Så tør lidt flere familier at bruge penge og sætte ekstra gang i det lokale handelsliv. Og når mange er i job, er der færre udgifter til offentlig forsørgelse, og der kommer flere skattepenge i kommunekassen til at investere i den lokale folkeskole og børnepasning.

Hvordan sikrer vi så, at det bliver ved med at gå godt? At det bliver ved med at gå godt i virksomhederne, og der bliver ved med at være et stærkt fundament for lokal udvikling?

19 udspil ved regionale erhvervstræf

Det har DI’s 19 regionalforeninger drøftet gennem de seneste måneder, og i denne tid præsenterer de rundt omkring på de Lokale Erhvervstræf hver deres bud på en regional udviklingsstrategi. Virksomhederne er og bliver krumtappen i den lokale udvikling. Men virksomhederne er i benhård international konkurrence, så de er afhængige af en smidig og serviceminded kommunal erhvervs­service, af gode og erhvervsrettede uddannelsesinstitutioner, af en velfungerende infrastruktur, af et konkurrencedygtigt skattesystem og af at kunne få de nødvendige medarbejdere. Rundt omkring lokalt betyder det derfor utroligt meget, hvordan de mange nye byråd griber tingene an de kommende fire år. Og det betyder meget, hvordan Folketinget prioriterer at finde veje til at sikre virksomhederne den fornødne arbejdskraft. Herunder helt åbenlyst at fjerne nogle af de mange administrative benspænd, der er i forhold til at kunne tiltrække kvalificerede medarbejdere udefra.

Udvikling skal forblive central

Men også internt i virksomhederne bør fortsat udvikling være i højsædet. Investerer vi nok i den digitale omstilling? Er vi opsøgende nok på markederne? Uddelegerer vi som ledere nok? Opfordrer vi nok til innovation og nye ideer? Det er i de gode tider, at vi som mennesker har tendens til at læne os lidt tilbage og tænke, at nu går det jo godt. Nu behøver vi ikke tage risici. Nu behøver vi ikke udfordre.

Men det er jo netop vores evne i Danmark til at være dynamiske, innovative og kreative, der har sikret os et af verdens allerhøjeste velstandsniveauer. Det er vores innovative løsninger, der gør, at forbrugere over hele verden er villige til at købe dyre, danske produkter. Og når DI-analyser viser, at der går kortere og kortere tid, før end de innovative løsninger er kopieret og er i fare for at havne i det internationale mellem- eller lavprissegment, ja så kan vi med et af verdens højeste omkostningsniveauer ikke tillade os at hvile på laurbærene. Nej, udviklingen er kommet for at blive. Og det er hver enkelt virksomheds ansvar at blive en del af den.

Kent Damsgaard

Kent Damsgaard

Politisk direktør

  • Direkte +45 3377 3090
  • Mobil +45 2585 3216
  • E-mail ked@di.dk

Relateret indhold