24.01.24 DIB Blog

Implementering i top på klima-agendaen i 2024

Banen kridtes allerede nu op til næste klimatopmøde i november 2024 i Aserbajdsjan, blogger DI’s klimapolitiske chef Anne Højer Simonsen. Afsættet blev tre vigtige temaer fra Cop28 i Dubai. Nu skal der handles.

Efter et rekordvarmt 2023, har der aldrig været større behov for nedkøling. Derfor inviterede Dansk Industri igen i år til Cool Down i Industriens hus for at drøfte det netop overståede COP28 i Dubai, denne gang med besøg fra ministeren for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, Dan Jørgensen.

Tre ting vi lærte af COP28

COP28 er blevet kaldt den vigtigste COP siden Parisaftalen blev indgået i 2015. Den fulgte et år med triste klimarekorder og rapporter fra bl.a. UNEP, der viste, at verdens lande ikke var på vej til at opfylde Parisaftalens mål om at holde stigningen i den globale gennemsnitstemperatur under 1,5 grader. Det har givet stof til eftertanke om, at vi alle kan og skal gøre mere for at skabe fremdrift på den globale klimadagsorden.

  1. Fra dansk og europæisk side var der en klar ambition og at få skrevet ind i COP-aftalen, at fossile brændsler skal udfases. Den endelige aftale indeholdt ikke en udfasning, men for første gang blev det indskrevet, at landene vil omstille sig væk fra alle fossile brændsler. Aftaleteksten repræsenterer derfor et skridt i den rigtige retning på en lang og udfordrende vej mod at indfri Parisaftalens mål. Men der er langt igen, og vi har travlt.
  2. Verden ser ind i grønne løsninger, som danske virksomheder er verdensmestre i at udtænke og udbyde. Aftaleteksten indeholdt blandt andet en tredobling af vedvarende energi og en fordobling af energieffektivisering. Her kan danske virksomheder spille en nøglerolle.
  3. Danmark tog af sted til COP28 med en bred deltagerkreds, der stod samlet om at bakke op om at skabe fremdrift på den globale klimadagsorden. Det er helt unikt, og det er noget, vi ønsker at fortsætte med til COP29.

Banen kridtes op til COP29

Til Cool Down deltog bl.a. Dan Jørgensen, minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik og Christopher Bergulf, Group Representative for Europe, som gav deres take på COP28, men også hvad der skal ske fremadrettet. For internationale klimaaftaler batter kun, når de bliver implementeret. Derfor ligger der nu et stort arbejde i at få sat tempo på den grønne omstilling, og det kommer Dansk Industri til at hjælpe med at presse på for. For Danmark kan og skal gå forrest i den grønne omstilling.

Derfor er det også en god nyhed, at Danmark er inviteret til at bidrage i forhandlingerne om miljø, klima og energitransitionen ved G20-topmødet i Brasilien i 2024. Her mødes verdens økonomiske stormagter, som står for 80 pct. af de globale udledninger. Hvis Danmark kan skubbe på for højere ambitioner i disse forhandlinger, er det en stor sejr for den globale klimaindsats, og en vigtig temperaturmåling for, hvad vi kan forvente af COP29 i Baku, Aserbajdsjan. Succesen af COP28 er ikke afgjort endnu, for den afhænger i høj grad af, at vi har set reelle reduktioner i drivhusgasemissioner, når vi mødes igen til næste klimatopmøde.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Anne Højer Simonsen

Anne Højer Simonsen

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 3465
  • Mobil +45 4014 0603
  • E-mail anhs@di.dk

Relateret indhold