16.12.19 DIB Nyheder

Forkert at lempe finanspolitikken

Nye tal: Regeringen har med finansloven lempet finanspolitikken. Det er forkert i en periode, hvor der er udsigt til pæn fremgang i økonomien, mener DI.

Regeringen spår, at Danmark får en økonomisk vækst på 1,5 pct. og 1,4 pct. i hhv. 2020 og 2021, viser Økonomisk Redegørelse. Det offentlige forbrug bliver øget med 1,3 pct. i 2020. Det betyder, at finanspolitikken bliver lempet svarende til en finanseffekt på 0,3 pct.

- En konsekvens af finansloven er,  at finanspolitikken bliver lempet uden, at det er afstemt med den økonomiske situation. Ledigheden er lavere end det strukturelle niveau, og regeringen skønner ikke, at ledigheden vil stige nævneværdigt på kort sigt. På den baggrund er det forkert at føre en slap finanspolitik, siger Morten Granzau, underdirektør i Dansk Industri.

- Det kan forsvares at lempe finanspolitikken, hvis politikerne samtidig sikrer, at der kommer mere arbejdskraft. Men det er ikke tilfældet med finansloven - snarere tværtimod, siger Morten Granzau.

- Regeringen bør holde krudtet tørt, så der er plads til at lempe finanspolitikken, hvis Danmark bliver ramt af et tilbageslag. Når regeringen skønner en vækst på 1,5 pct. i 2020 er der tale om en pæn fremgang i økonomien, siger Morten Granzau.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Morten Granzau Nielsen

Morten Granzau Nielsen

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 4676
  • Mobil +45 2245 4620
  • E-mail mogr@di.dk

Relateret indhold