Frra venstre: Claus Arberg, formand i DI Midt Vest; K. B. Larsen, støberiteknisk chef hos Vald. Birn A/S; Morten Larsen, Vald. Birn A/S, Årets Lærling i DI Midt Vest; Jørgen Vennevold, støberiværkfører hos Vald. Birn A/S.

Foto: Jonas Forup Stubkjær
08.04.19 DIB Nyheder

Tidligere udsendt for Danmark er årets lærling i Midt-Vest

Morten Larsen er årets lærling i DI Midt Vest - og en utrolig dygtig støber med topkarakter til svendeprøven. Lærlingen fra Vald. Birn A/S er 30 år og har en fortid som konstabel ved forsvaret med fire udsendelser til krigsområder.

Årets lærling i DI Midt Vest er først og fremmest en medarbejder af den helt rette støbning. 

30-årige Morten Larsen løste en svær svendeprøve som støberitekniker hurtigt og til topkarakter, og han formår samtidig at være en god støtte og hjælp for virksomhedens øvrige lærlinge.

Derfor får den tidligere konstabel og udsendt for Danmark i dag prisen som året lærling.

- Vi har valgt at give Morten prisen som Årets Lærling, fordi han udviser en kæmpe faglig stolthed og hele tiden gør lidt ekstra for at udføre sine opgaver bedst muligt. Morten går åbent og ydmygt til opgaverne og viser stor vilje til selv at lære – men også til at lære fra sig, forklarer Claus Arberg, formand for DI Midt Vest.

Smed mens jernet er varmt

I arbejdet som støber er det vigtigt at kunne bevare ro og overblik; at holde hovedet koldt, selvom materialerne er varme.

Der bliver brugt smeltede jernblandinger, der er 1400-1500 grader varme, når det ryger i formene. Og der skal, helt bogstaveligt, smedes mens jernet er varmt. Så det er et krævende job at være støberitekniker – og Morten har klaret det til UG.

- Normalt har nye medarbejdere brug for at være på virksomheden i en periode, hvor de lærer kulturen og stedet at kende, før de bliver tilbudt en læreplads. Det var ikke nødvendigt med Morten, som troppede op direkte fra kasernen i sin uniform og straks overbeviste alle om sine evner. Forventningerne er til fulde blevet indfriet, og det vil vi gerne hylde, siger Claus Arberg.

Bremseskiver til hele verden

Resultaterne af Morten Larsens og kollegaernes anstrengelser på Vald. Birns jernstøberi kommer senere til at sidde som bremseskiver, motorophæng og andre motordele på især Volvo, Scania og Mercedes lastbiler over hele verden.

Og Birn har ligesom mange andre virksomheder brug for flere dygtige medarbejdere for at kunne følge med den voksende internationale efterspørgsel.

- Medarbejdere som Morten er en del af vores DNA her i Birn med gåpåmod, vilje og evner. Det er vores dygtige medarbejdere, der gør os i stand til at levere produkter i verdensklasse til virksomheder både i Danmark og i udlandet. Derfor vil jeg opfordre til, at flere får øjnene op for de gyldne muligheder, der ligger i at have lærlinge i virksomheden – dygtige lærlinge, der bliver til dygtige faglærte. Det har vi som virksomheder selv ansvaret for, siger HR-chef Morten Madsen, Birn.

Michael Jul-Nørup Pedersen

Michael Jul-Nørup Pedersen

Teamleder

  • Direkte +45 3377 4588
  • Mobil +45 2924 7009
  • E-mail mjnp@di.dk

Relateret indhold