FLSmidth er aktiv i store dele af verden. Her i Brailien.

Foto: FLSmidth
26.11.20 DIB Nyheder

Cement af ler kan skære op til tre procent af global CO2-udledning

I FLSmidth har vi i årevis arbejdet på at erstatte kalksten i cement med ler. Det kan skære op til 3 procent af verdens samlede CO2-udledning. Men der er betydelige investeringer bundet op i ”de gamle” måder at gøre tingene på, og vi skal have fat i hele værktøjskassen for at ændre status quo, skriver Fleming Voetmann, VP FLSmidth i debatindlæg.

Cement er verdens næstmest brugte ressource, kun overgået af vand. Vi kan ikke undvære cement, når byer skal bygges, infrastruktur skal skabes, og når millioner trækkes ud af fattigdom i de kommende årtier.

 Desværre er der en svimlende CO2 udledning i forbindelse med produktion af cement. Hvis cement-industrien var et land og ikke en industri, ville det være verdens 3. største udleder af CO2, kun overgået af USA og Kina.  Produktionen står får 8 procent af den samlede globale emission.

40 procent af den udledning kommer fra frigivet CO2 indlejret i den kalksten, der er grundsubstansen i cement.

Den nyeste teknologisigter mod at erstatte kalkstenen med ler, hvor der ikke er CO2 indlejret. Bliver denne teknologi foldet ud blandt cementproducenter, kan vi fjerne op til 3 procent af verdens CO2 – alene ved den øvelse.

I FLSmidth har vi i årevis arbejdet på netop at erstatte kalksten med ler – i ingeniør-sprog hedder det clay calcination – på vores forskningscenter Dania i Midtjylland. Vi har haft forsøgsprojekter, blandt andet i samarbejde med Aalborg Portland, hvor mindre vej- og bro-projekter opføres med den nye, ”grønne” cement og resultaterne er lovende.

Det er fantastiske nyheder, for hvis den bæredygtige cement kan vinde global udbredelse, vil det være et bidrag til bekæmpelsen af klima-udfordringen, der næppe kan matches af noget andet dansk firma.

En industri uden emission

I det hele taget har vi i FLSmidth gjort det til vores væsentligste opgave at gøre den globale cementindustri bæredygtig. Vi kalder ambitionen for MissionZero og vores mål er at stille teknologi til rådighed, der gør det muligt for verdens cementfabrikker at producere uden CO2-udledning i 2030.

Clay calcination spiller en vigtig rolle her. Andre initiativer er energibesparelser i processen og udfasningen af fossile energikilder gennem bl.a. elektrificering. Alt sammen med udgangspunkt i dansk innovation og ingeniør-bedrifter, godt hjulpet af kolleger andre steder i verden, forskningsinstitutioner – som DTU, med hvem vi har et nært samarbejde – og kunder, som Aalborg Portland.

MissionZero løfte om 0 emission i 2030

Udfordringen er, at cementindustrien og byggebranchen i nogen grad er vanskelige at flytte. Der er betydelige investeringer bundet op i ”de gamle” måder at gøre tingene på, og vi skal have fat i hele værktøjskassen for at ændre status quo.

Det er klart, at det starter og slutter med at det kan lade sig gøre; at den relevante teknologi til at skabe bæredygtighed er tilgængelig.

Vi har for indeværende godt 70 procent af teknologien klar til at opfylde vores MissionZero løfte om 0 emission i 2030. Vi er overbeviste om, at de kommende års forskning og udvikling vil tilvejebringe de sidste 30 procent.

Men det hjælper jo alt sammen ikke noget, hvis den nye grønne teknologi bare ligger på hylderne hos os og ikke når ud til slutbrugerne – verdens cementfabrikker. Her spiller politikerne, lovgivningen og reguleringen en rolle.

Offentlige anlægsprojekter kan bane vej

Det er vigtigt, at man skaber incitamenter for at fremme en bæredygtig udviklingen. En mulighed var at stille krav til CO2-aftrykket i nyopført byggeri. En anden var en egentlig beskatning af særligt belastende produkter.

Endelig er der muligheden for at påvirke udviklingen gennem de offentlige anlægsprojekter. Her kunne man kræve, at 30 procent, 50 procent - eller det hele? – blev opført af så bæredygtige materialer som muligt. Det ville gøre en kæmpe forskel.

Vi skal ikke her komme med helt præcise anbefalinger til de politiske initiativer – vi er bedre til at lave cementfabrikker end politisk regulering.

Men vi hilser alt debat om emnet velkommen – og det gælder absolut også konferencen Made in Sustainable Concrete, som Dansk Beton afholder i dag torsdag.

Her fokuseres på de forskellige veje frem, for at muliggøre en mindre CO2 udledningen fra et af verdens mest populære og udbredte produkter. Vi glæder os til at høre om konklusionerne og vil lade os inspirere i det kommende arbejde med at skabe en bæredygtige cementindustri.

Læs også: Godt år for VELUX – men direktør ønsker mere energirenovering

DI Debat

Her kommer medlemmer til orde med synspunkter om vigtige emner for deres virksomhed.

Debatindlæg kan blive bragt her i magasinet, i DI Business’ daglige nyhedsbrev og på di.dk

Vi forbeholder os retten til at udvælge og beskære indlæg i forhold til pladshensyn og relevans. Du kan sende dit indlæg til redaktør Uffe Hansen på ufha@di.dk eller ringe på 3377 3888 for yderligere info.

 

Synspunkter på DI Debat er ikke nødvendigvis udtryk for DI’s holdning.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Elly Kjems Hove

Elly Kjems Hove

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3575
  • Mobil +45 2949 4500
  • E-mail ekh@di.dk

Relateret indhold