07.05.20 DIB Nyheder

Hver femte amerikaner har fået en fyreseddel

Nye tal: Nedturen på det amerikanske jobmarked fortsætter. For danske virksomheder vil det betyde tilbageslag i eksporten, siger DI’s cheføkonom, Allan Sørensen.

3,2 millioner amerikanerne meldte sig ledig i sidste uge. På bare syv uger har over 33 millioner amerikanere meldt sig ledig. Det fremgår af nye tal fra det amerikanske beskæftigelsesministerium.

- Hver femte amerikaner har fået en fyreseddel i løbet af de seneste syv uger. Coronakrisen har fået ledigheden til, at skyde i vejret i et stærkt bekymrende tempo, siger cheføkonom Allan Sørensen, Dansk Industri (DI). 

- Tre millioner ledige på blot én uge ville i starten af marts have været helt utænkeligt, men siden uge 12 har det været den nye virkelighed i amerikansk økonomi. Faktisk er antallet af nye ledige nu på det laveste niveau i syv uger, men det siger desværre mere om, hvor voldsom udviklingen er, end hvor godt det går, siger Allan Sørensen.

- Mange amerikanere har et meget løst ansættelsesforhold og derfor opsagde virksomhederne mange af deres ansatte allerede i de første uger. Ledigheden stiger fortsat i et rasende tempo, hvilket vidner om, at coronakrisen stadig har hårdt fat i amerikansk økonomi, siger Allan Sørensen.

- Den massive stigning i ledigheden kan ikke undgå at trække amerikansk økonomi ned. Den voldsomt store stigning i ledigheden vil få amerikanerne til, at skære ned på forbruget, siger Allan Sørensen.

- Situationen på det amerikanske arbejdsmarked giver rystelser i hele verden. USA er lokomotivet, der sætter tempoet i verdensøkonomien, og dermed har udviklingen også stor betydning for dansk erhvervsliv, som står over for stor nedtur i eksporten, siger Allan Sørensen.

Amerikanerne købte sidste år danske varer og tjenester for 155 mia. kr. Det gør USA til Danmarks næststørste eksportmarked, kun overgået af Tyskland (som købte for 157 milliarder kr.)

Info om COVID-19

Find DI’s og myndigheders hjælp, links og kontaktpersoner på dette site, hvor du også kan se arbejdsgivernes FAQ og DI’s svar.

Få vejledning om coronavirus

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Allan Sørensen

Allan Sørensen

Cheføkonom

  • Direkte +45 3377 3912
  • Mobil +45 2990 6323
  • E-mail als@di.dk

Relateret indhold