20.05.20 DIB Nyheder

Jobmarkedet, virksomhederne og samfundet har brug for genopretningsplan

Nye tal: De nye AKU-ledighedstal fra 1. kvartal viser det laveste niveau i mere end ti år. Dermed er de temmelig fjernt fra den virkelighed, vi nu står i, hvor hårdt pressede virksomheder og et arbejdsmarked, der er slået mange år tilbage, kalder på tiltag, som kan få bragt hele samfundet ud af krisen.

I første kvartal 2020 faldt AKU-ledigheden med 7.000 personer, så den samlede AKU-ledighed var 145.000 personer. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik. Tallene afspejler dermed slet ikke det store aftryk, coronakrisen allerede har efterladt på arbejdsmarkedet.

- Dagens ledighedstal for 1. kvartal tegner bestemt ikke et aktuelt billede af situationen på arbejdsmarkedet, men derimod billedet fra før krisen. I løbet af de sidste to måneders nedlukning af Danmark har 48.700 flere meldt sig ledige og mere end 200.000 medarbejdere er blevet sendt hjem på lønkompensation. Mange danske virksomheder er alvorligt ramt af krisen, siger Steen Nielsen, vicedirektør i Dansk Industri (DI).

- Situationen på arbejdsmarkedet er vendt helt på hovedet. Heldigvis er Danmark nu gradvist ved at blive lukket op igen, så nogle medarbejdere vender tilbage til deres arbejdspladser. Coronakrisen kommer dog til at have et langt efterspil, og mange af de hårde følger for blandt andet vores mange eksportvirksomheder er endnu ikke slået igennem, siger Steen Nielsen.

- Regeringen har sammen med Folketinget givet en hurtig og afgørende håndsrækning til landets virksomheder og deres mange medarbejdere. Nu venter den næste vigtige etape, som kommer til at handle om, hvordan vi kommer videre fra akut førstehjælp til genopretning. Det handler udfasning af hjælpepakkerne, og hvordan vi bedst muligt får sat gang i økonomien og hjulpet de ledige i job igen, siger Steen Nielsen.

AKU-ledigheden omfatter alene personer, der svarer, at de ikke er beskæftigede, og at de har søgt arbejde, og at de kan starte på et job med kort varsel. Men f.eks. vil suspenderingen af, at personer skal stå til rådighed for arbejdsmarkedet medføre, at mange ikke indgår i AKU-ledigheden.

Info om COVID-19

Find DI’s og myndigheders hjælp, links og kontaktpersoner på dette site, hvor du også kan se arbejdsgivernes FAQ og DI’s svar.

Få vejledning om coronavirus

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Steen Nielsen

Steen Nielsen

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 3318
  • Mobil +45 2949 4557
  • E-mail snn@di.dk

Relateret indhold