Italienske Fincantieri er Europas største værftsgruppe med en stribe værfter og mange bestillinger på nye skibe. Det giver danske virksomheder muligheder som underleverandører.

Foto: Fincantieri
30.06.20 DIB Nyheder

Kloden rundt: Potentiale på syv centrale eksportmarkeder

Nyt fra DI's internationale kontorer: Smart gadebelysning i USA og en smartere offentlig sektor i Tyskland. Potentiale i Italiens værftsindustri og indisk SMV-offensiv. Rusland kickstarter økonomi og EU genstarter vækst.

Dansk Industri understøtter virksomheders eksportarbejde på markeder kloden rundt fra lokale kontorer og fra København. Her er inspiration og status på betingelser og muligheder.

Tyskland: 

Få del i digitalisering af offentlig sektor

COVID-19 og det stigende fokus på sundhedssektoren giver en betydelig efterspørgsel på digitalisering inden for den offentlige sektor i Tyskland. Danmark er førende inden for digitalisering, og derfor har mange EU-lande rettet øjnene mod danske virksomheder og løsninger. Sundhedssektoren og den offentlige sektor har behov for digitale løsninger, som forenkler de administrative processer.

Danske virksomheder har til oktober god mulighed for at se nærmere på potentialet, når ”Smart Country Convention” (SCC) finder sted i Berlin. Den tre-dages konference fokuserer netop på den offentlige sektors digitale transformation gennem videndeling og workshops. Danmark er officielt partnerland på SCC, og danske løsninger har oplagt mulighed for at blive vist frem under messen. SCC havde sidste år mere end 10.000 deltagere fra tyske ministerier på både regerings- og delstatsniveau samt brancheorganisationer og offentlige og private virksomheder.

Der fokuseres på digitale løsninger inden for ni sektorer: Offentlig forvaltning, energi, mobilitet, sikkerhed, affald, vand, uddannelse, sundhed og bolig. DI Tyskland vil være til stede, og opfordrer alle medlemsvirksomheder med interesse i at deltage til at henvende sig. 

Kontakt Robert Perz, ropp@di.dk
– DI i München, Tyskland

Kina:

Grøn digital vej skal løfte Kinas vækst

Kinas premierminister Li Keqiang præsenterede ved Den Nationale Folkekongres i maj de politiske prioriteter for det kommende år. I lyset af coronakrisen handler det på kort sigt om at sikre beskæftigelsen, mens bæredygtighed, ny infrastruktur, fattigdomsbekæmpelse og next-generation teknologier skal bane vejen for den fremtidige vækst. Dette skaber optimisme for danske virksomheder inden for disse brancher i Kina.

Kinas Handelsministerium har samtidig vedtaget en række planer for konkrete støtteordninger til udenlandske – inkl. danske – virksomheder i Kina. Disse er dog marginale programmer ift. Kinas aktuelle store udfordring, hvor den officielle urbane arbejdsløshed på omkring 6,5 procent ikke giver et retvisende billede. Helt op til 15 – 20 procent af den totale arbejdsstyrke vurderes at være ramt, og det er især migranter og de lavestlønnede i serviceindustrien.

Derfor går 60 pct. af de planlagte stimulus-investeringer i år til at understøtte disse sårbare grupper, både ift. jobskabelse og til direkte sociale ydelser til migranter, hvilket er første gang nogensinde. Kinas langsigtede vækstprogrammer er ambitiøse, men både politisk og økonomisk er budskabet: Stabilitet først. 

Kontakt Glen Mikkelsen, glmi@di.dk
– DI i Shanghai, Kina

Italien:

Muligheder hos Europas største skibsværft

I Europa har særligt Italien været hårdt ramt under corona­krisen til stor skade for landets erhvervsliv, herunder værftsgruppen Fincantieri, der er Europas største værftsgruppe og bl.a. kendt for sine krydstogtskibe, yachts og skibe til søværnet.

Flere danske maritime virksomheder har tætte kommercielle forbindelser til Fincantieri – nogle er engageret i enkeltprojekter, andre har haft en mere løbende kommerciel kontakt. Værftsgruppen har en stor ordrebog, der fremadrettet kan give nye eksportmuligheder for danske virksomheder.

I den nye virkelighed med rejserestriktioner og forsamlingsforbud, har DI sammen med Danske Maritime igangsat et virtuelt eksportfremstød, som skal forbinde Trieste i Italien med alle afkroge af Danmark. Det virtuelle eksportfremstød til Fincantieri er derfor en oplagt mulighed for at genetablere eksportforbindelserne til det italienske værft og skabe nye muligheder for den danske maritime industri. 

Kontakt Emil stub, emns@di.dk
– Markedsudvikling, DI

USA:

Smart gadelys vinder frem

Ny LED-teknologi kombineret med intelligent styring danner grobund for store energieffektive besparelser på 50 – 80 procent i storbyer globalt, og det har amerikanske byer fået øjnene op for. 

Markedet for smart belysning i USA er tredoblet de seneste par år, og nye rapporter forudser, at mere end 314 byer med mere end 100.000 indbyggere vil konvertere til LED-teknologi over de næste 10 år, da lygtepælene er en god infrastruktur i ”den smarte by”.

En infrastruktur, der kan danne basis for integrationen af Smart City-teknologi, sensorer og kommunikationsplatforme. Den stigende interesse for intelligent udendørs LED-belysning er også lig med afsætningsmuligheder for danske virksomheder, som er med fremme, når det kommer til at udvikle nye innovative systemer og løsninger.

Kontakt Louis Funder, lfk@di.dk
– DI i New York, USA

EU:

750 mia. euro til genstart af væksten

Coronakrisen har ført til en historisk stor økonomisk nedtur i Europa, og det kræver massive investeringer at genoprette økonomien. Det er derfor opløftende, at Kommissionen har præsenteret en genopretningsfond på 750 mia. euro.

Genopretningsfonden skal etableres i tilknytning til de akutte hjælpepakker på 540 mia. euro, som EU-landene allerede har godkendt. Såfremt EU-landene viser sammenhold og vilje til at gå på kompromis, kan fondens midler sættes i værk pr. 1. januar 2021.

DI’s topprioritet er, at midlerne investeres på en fremtidsorienteret måde. Det kræver, at en størst mulig del af fonden går til digitalisering og grøn omstilling. Det vil både kunne ses i virksomhedernes ordrebøger og styrke erhvervslivets konkurrencekraft på længere sigt. •

Kontakt Anders Ladefoged, al@di.dk
– DI i EU, Bruxelles, Belgien

Rusland:

500 initiativer skal rette økonomi op

Rusland sætter fart i landets økonomi. 2. juni forelagde den russiske premierminister Mikhail Mishustin således en landsdækkende genopretningsplan. Planen består af ni sektioner og indeholder omkring 500 tiltag i forskellige økonomiske områder. Initiativerne vil være implementeret i slutningen af 2021. Samlet er der et beløb svarende til 483 mia. kr. til at føre ambitionerne ud i livet.

– Gennemførelse af planen vil ikke kun hjælpe med at vende den situation, der er resultatet af spredningen af den nye coronavirus. Den vil også påbegynde langsigtede strukturelle ændringer i økonomien og styrke den videre frem, sagde Mikhail Mishustin ved præsentationen.

Coronakrisen trækker dybe spor i Ruslands økonomi med et forventet fald i BNP-væksten på 8,1 procent alene i 2. kvartal. Samlet forudser det internationale ratingbureau Fitch, at der skæres 5 procent af landets vækst i hele 2020. Derudover venter Ruslands finansministerium en inflation på 3,3 procent i slutningen af året. 

Kontakt Hans Wicks, hawi@di.dk
– DI i Moskva, Rusland

Indien:

Bliv en del af SMV-offensiv

Seks medlemsvirksomheder forbereder sig nu på at intensivere deres indsats på det indiske marked. Igennem SMV-acceleratoren NORDIN, finansieret af Industriens Fond, bliver de del af et program, som giver markedsindsigt tilpasset hver enkelt virksomhed. Viden, der gør dem i stand til at træffe strategiske beslutninger og lande sikkert på fødderne i Indien.

NORDIN støtter aktiviteter i en bred vifte af sektorer, og løber over de næste 14 måneder. Erfaringer fra et tidligere forløb, hvor 8 ud af 11 virksomheder nu er aktive i Indien, viser, at hjælp i den indledende fase er værdifuld. Især danske bæredygtige løsninger har et stærkt brand i Indien.
DI’s kontor i Indien samarbejder med Asia House og Innovation Centeret i Indien om projektet.

NORDIN kulminerer i marts og maj 2021, hvor virksomhederne bliver forbundet med mulige partnere, distributører og kunder. NORDIN-forløbet har plads til 24 virksomheder, og der er 14 pladser tilbage – tilmeldingsfrist er 31. august 2020. 

Kontakt Bente Toftkjær, bet@di.dk
– DI i Mumbai, Indien

BRUG DI

Dansk Industri hjælper din virksomhed med eksport til alle markeder. Det sker fra hovedkontoret i København samt fra vores landekontorer kloden rundt i Bruxelles, Moskva i Rusland, München i Tyskland, Mumbai i Indien, New York og Washington D.C. i USA samt Sao Paolo i Brasilien.

Kontakt fagleder i DI International Business Development Jeppe Falck på 3377 3944, jefa@di.dk, hvis du vil vide mere.

Læs om DI’s internationale aktiviteter på dibd.dk

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Kinga Szabo Christensen

Kinga Szabo Christensen

Rådgivningsdirektør

  • Direkte +45 3377 3905
  • Mobil +45 2949 4699
  • E-mail kisz@di.dk

Relateret indhold