20.10.21 DIB Nyheder

Opsvinget har fået fat i Europa til gavn for dansk eksport

Nye tal: Den internationale valutafond, IMF, venter vækst i Europa i år og næste år

En ny prognose fra IMF skønner en vækst i Europa på 5,5 procent i 2021 efterfulgt af en fremgang på 4,1 procent i 2022. 

- Det er virkelig glædeligt, at der er udsigt til fremgang i alle lande i Europa i de næste tre år. Der er kommet bedre styr på coronasituationen, og genåbningen ruller ud over hele det europæiske kontinent. Opsvinget har fået fat, og det er med til at sikre høj vækst, siger Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri (DI). 

- USA og Kina er rykket frem i det danske eksporthieraki, men det er stadig nærmarkederne i Europa, der udgør rygraden i dansk eksport. Høj og vedvarende vækst i Europa styrker vækstmulighederne for danske eksportvirksomheder, siger Allan Sørensen.  

IMF venter en vækst i Danmark på 3,8 procent i 2021 og hhv. 3 og 1,9 procent i de følgende år. 

- Vi er blevet virkelig positivt overraskede over, hvor godt genåbningen er forløbet i Danmark. Vi har forventet en klart højere vækst for Danmark, 4,4 procent, end IMF i 2021. Til gengæld bliver væksten noget lavere i 2022 og 2023, da vi udfordres kraftigt af mangel på arbejdskraft, siger Allan Sørensen. 

- Der er aktuelt også store udfordringer med råvaremangel og svækkede forsyningskæder. Det er en af de helt store trusler, som kan bremse opsvinget i hele Europa, siger Allan Sørensen. 

IMF skønner den samlede inflation i Europa til 4,2 procent i 2021. Inflationen vil aftage i de kommende år. 

- Priserne på energi og råvarer er skudt i vejret. Det udfordrer virksomhederne. Vi håber, der kommer mere ro på råvaremarkederne, så adgangen og prisen på materialer snart bliver mere normal, siger Allan Sørensen. 

 

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Allan Sørensen

Allan Sørensen

Cheføkonom

  • Direkte +45 3377 3912
  • Mobil +45 2990 6323
  • E-mail als@di.dk

Relateret indhold