Det har kæmpe betydning for virksomhedernes planlægning, at  skoler igen åbner 5. januar. Hjemmearbejde kombineret med hjemmeskole er ingen  skovtur, siger DI's politiske direktør, Emil Fannikke Kiær.

Getty Images
04.01.22 DIB Nyheder

750.000 voksne ramt af lukkede skoler

Det har kæmpe betydning for virksomhederne og deres medarbejdere, at skolerne får lov til at genåbne 5. januar. 750.000 danskere i den arbejdsdygtige alder skal i øjeblikket tage hensyn til børn, som bliver undervist hjemme, viser en analyse fra Dansk Industri

Alle corona-restriktioner har en konsekvens, men en del af dem har konsekvenser for mange flere end de direkte ramte. Et eksempel er nedlukningen af skolerne, der selvfølgelig rammer alle skolebørn, men den rammer også deres forældre.

750.000 danskere i den arbejdsdygtige alder fra 20 til 65 bor sammen med skolebørn fra 0.-9. klasse, viser en analyse fra Dansk Industri (DI).

- Det er enormt mange medarbejdere, der skal forholde sig til en situation, hvor ungerne pludselig er hjemme og skal have skolegang via computere og telefoner, eller hvad der nu er tilgængeligt. Det er ingen skovtur, fortæller Emil Fannikke Kiær, der er politisk direktør i DI.

Læs hele DI's analyse her

Ikke effektivt

Han peger på, at det i mange brancher inden for produktion, byggeri, transport, pleje og service ikke er muligt at arbejde hjemmefra, og selv for dem, der kan arbejde hjemme, giver det udfordringer.

- Hvis du først har prøvet at sidde rundt om spisebordet med en eller to voksne koncentreret på arbejde, mens ungerne skal have hjælp til matematik eller hopper rundt i idræt, så ved du, at det ikke er et drømmescenarie, siger Emil Fannikke Kiær og fortsætter:

- Selvom vi gerne vil, er vi hverken lige så effektive eller kreative, når vi bliver forstyrret i vores arbejde, og hjemmearbejde skal helst være et tilvalg og ikke noget, der bliver trukket ned over hovedet på os og stresser os. Det rammer naturligvis også virksomhedernes planlægning og produktivitet, når så mange er hjemme.

Reddet af julen

Skolebørnene har været hjemme siden den 15. december, og DI’s analyse viser, at en 270.000 flere ville blive ramt, hvis også vuggestue- og børnehavebørn skulle blive hjemme.

- Vi har delvist været reddet af juleferien, men tallene taler deres tydelige sprog. Det har enormt store konsekvenser at lukke ned. For børn og lærere, for forældre og virksomheder. Det er en del af billedet, siger Emil Fannikke Kiær.

Han ser dette som en reminder om, at der er mange aspekter ved enhver nedlukning, som politikere og myndigheder skal overveje.

- Jeg vil gerne minde om, at det har kæmpe betydning for virksomhederne, at børnene får lov til at komme tilbage i skole den 5. januar, slutter DI-direktøren. 

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Info om COVID-19

Find DI’s og myndigheders hjælp, links og kontaktpersoner på dette site, hvor du også kan se arbejdsgivernes FAQ og DI’s svar.

Få vejledning om coronavirus

Emil Fannikke Kiær

Emil Fannikke Kiær

Erhvervs- og Medlemsdirektør

  • Direkte +45 3377 3032
  • Mobil +45 2476 7713
  • E-mail efk@di.dk

Relateret indhold