18.02.21 DIB Nyheder

Forlænget nedlukning rammer forbrugertilliden

Nye tal: Danskernes forventning til økonomien er lav på trods af, at mange ser lyst på egen privatøkonomi. Det kan få nedfrysningen af det danske samfund til at trække ud.

Forbrugerne ser lidt mere mørkt på økonomien, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Danmarks Statistik foretager hver måned en måling blandt 1.500 danskere om deres forventninger til den økonomiske situation. Forbrugertillidsindikatoren, der bliver dannet på baggrund af flere spørgsmål i målingen, falder i februar til et nettotal på minus 5,2 mod minus 4,1 i januar. Faldet kan bl.a. afspejle, at coronavirus og mutationer heraf gør udsigterne for genåbning af samfundet usikre.

- Efter de gode vaccinenyheder i december er forbrugertilliden desværre faldet et par grader de seneste to måneder. De mere pessimistiske miner hos forbrugerne kan skyldes det langsommere tempo i produktionen af vacciner og de nye mutationer af coronavirus, der kan få nedfrysningen af det danske samfund til at trække ud med konsekvenser for virksomheder og arbejdspladser, siger Morten Granzau, underdirektør i DI.

- Navnlig danskernes forventninger til dansk økonomi er lav, mens et flertal af danskerne faktisk ser lyst på egen privatøkonomi. Sagt kort føler størstedelen af danskerne sig ikke trykket af krisen, men man frygter naboen er ramt. Det billede er faktisk meget rammende, for krisen har ramt nogle enkelte brancher meget hårdt, mens andre brancher slipper mere helskindede igennem, siger Morten Granzau.

- Forhåbentlig vil de kommende måneders byge af vaccinationer hjælpe med at tø danskernes humør op, så forbrugslysten blomstrer, når det danske samfund er åbnet op igen og giver bedre mulighed for at forbruge. I DI venter vi, at privatforbruget vokser med 3,6 procent i år, siger Morten Granzau.

 

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Morten Granzau Nielsen

Morten Granzau Nielsen

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 4676
  • Mobil +45 2245 4620
  • E-mail mogr@di.dk

Relateret indhold