30.03.21 DIB Nyheder

Erhvervslivet i tiltrængt medvind efter flere måneders nedlukning

Nye tal: Danske virksomheder kommer med fornyet håb i marts, selvom den store nedlukning i januar og februar har givet erhvervslivet en mavepuster.

Den delvise genåbning i marts giver tiltrængt optimisme blandt virksomhederne. Det konkluderer DI på baggrund af nye tal, der viser, at erhvervstilliden i marts steg betydeligt blandt danske virksomheder.

- Nedlukningen har i denne omgang ikke haft lige så voldsomme negative konsekvenser for dansk økonomi, som nedlukningen i sidste forår. Det ses direkte i tallene for erhvervstilliden, hvor faldet har været markant mindre i de første måneder af 2021 end sidste år, og hvor vi nu ser flot fremgang marts. Den øgede optimisme i erhvervslivet i marts skal ses i lyset af den delvise genåbning af samfundet, siger Morten Granzau, chef for økonomisk politik og analyse i Dansk Industri (DI).

- Dansk økonomi har fra et helikopterperspektiv holdt skindet på næsen under den seneste nedlukning, men erhvervslivet er delt over i to. Servicesektoren og oplevelsesøkonomien er ramt af stramme restriktioner, mens industrien og byggeriet generelt har klaret det bedre. Der findes dog også en række fremstillingsvirksomheder, som har lidt store tab på grund af manglende leverancer til nedlukkede brancher samt indrejserestriktioner i andre lande, siger Morten Granzau.

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at den samlede erhvervstillid er steget fra en værdi på 93,6 i februar til 100,1 i marts. En værdi på 100 angiver gennemsnittet for perioden 1990 til 2018. En værdi under 100 indikerer, at stemningen i danske virksomheder er dårligere end i en normal måned.

- Den langsigtede genåbningsplan er et stort skridt i den rigtige retning, da det mindsker usikkerheden for virksomhederne og stimulerer investeringerne. Et coronapas, hvor personer med negativ test eller en vaccine kan gøre brug af serviceydelser og oplevelser, er en fin løsning, der vil skabe øget optimisme, om end det selvfølgelig ikke giver fuldt omsætningsboost til virksomhederne. Men hvis alternativet er fortsat nedlukning, så er coronapasset klart at foretrække, siger Morten Granzau.

Morten Granzau Nielsen

Morten Granzau Nielsen

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 4676
  • Mobil +45 2245 4620
  • E-mail mogr@di.dk

Relateret indhold