12.05.21 DIB Nyheder

Boligpriser boostet af corona, lave renter og høje friværdier

Nye tal: Priserne på huse og lejligheder er steget hver måned i mere end et år, viser nye tal.

- Det er næppe gået manges opmærksomhed forbi, at det seneste år har været et ekstremt år på boligmarkedet. Rekordmange handler, tocifrede prisstigninger i alle boligkategorier, et udbud, der ikke kan følge med efterspørgslen og et sommerhusmarked, der er blevet støvsuget for handelsobjekter, siger DI´s boligøkonom Bo Sandberg, i en kommentar til Boligsiden.dk´s månedlige statistik over boligmarkedet.

- Det meste af udviklingen på boligmarkedet kan dog forklares rationelt med lave renter, stigende friværdier, høje disponible indkomster og ikke mindst et coronabetinget skift i efterspørgslen i retning af boligforbrug. I den udvikling vil april 2021 nok vise sig at være den mest ekstreme. For lige nu står vi i noget nær toppunktet af et års fremgang på boligmarkedet, og den tilsvarende måned, vi sammenligner med i 2020, var – set i bakspejlet – vel den eneste måned, hvor usikkerhed og hård nedlukning fik det meste af dansk økonomi til at fryse til is, inklusiv boligmarkedet i den meget spæde start af coronakrisen, siger DI-boligøkonomen.

- På den baggrund kan det ikke egentlig undre, at de gennemsnitlige sommerhuspriser nu ligger 24,4% højere end for et år siden, at ejerlejlighederne er 16,6% dyrere og at enfamiliehuse ifølge boligsiden.dk i snit er steget 14,3% fra april 2020 til april 2021, siger Bo Sandberg.

- Der er voldsomme regionale forskelle i prisudviklingen. Villaer og rækkehuse i Region Hovedstaden er i snit steget hele 20,8% det seneste år, mens den tilsvarende vækst i Nordjylland har været mere moderat – om end også i den pæne ende – på 8,5% fra april 2020 til april 2021, siger DI´s boligøkonom.

DI ærgrer sig over, at de nye ejendomsvurderinger er så forsinkede og it-mæssigt udfordrede, at det nye, bedre og mere konjunkturudjævnende boligskattesystem først træder i kraft i 2024.

- Men når det er sagt, skal man passe på med at lade tilstandene på det københavnske ejerlejlighedsmarked – som udgør en ganske lav étcifret procentandel af det samlede boligmarked – være afgørende for eventuelle ønsker om politiske indgreb i prisdannelse og kreditgivning. DI anbefaler, at man afventer genåbningen af samfundet og ser, hvordan adfærd, efterspørgsel og renter på boligmarkedet arter sig henover sommeren, når nogle af de mest ekstraordinære corona-effekter forhåbentlig er aftaget – og hvor det rent statistisk også bliver stærke måneder på boligmarkedet fra 2020, som de kommende 2021-tal skal sammenlignes med for at kunne se den årlige udvikling i priser og handler, siger Bo Sandberg.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Bo Sandberg

Bo Sandberg

Skatteøkonom

  • Direkte +45 7216 0142
  • Mobil +45 2850 3819
  • E-mail bsa@di.dk

Relateret indhold