28.05.21 DIB Nyheder

Mangel på medarbejdere giver store begrænsninger i produktionen

Nye tal: 1 ud af 3 byggerivirksomheder oplever produktionsbegrænsninger som følge af mangel på arbejdskraft, og det er et stort problem, vurderer Dansk Industri

Manglen på arbejdskraft mangler stadig flere brancher. Helt nye tal fra Danmarks Statistik viser, at hver tredje virksomhed inden for ”Bygge og anlæg” oplever produktionsbegrænsninger som følge af mangel på arbejdskraft.

- Det er voldsomme tal, der tydeligt viser, den mangel på arbejdskraft, vi oplever i hele erhvervslivet lige nu. Vi er tæt på en historisk høj beskæftigelse, og det er på vej til at skabe flaskehalsproblemer, der rammer virksomhedernes produktion, forklarer Steen Nielsen, der er arbejdsmarkedspolitisk chef i Dansk Industri (DI).

34 pct. af byggerivirksomhederne oplevede i maj produktionsbegrænsninger på grund af mangel på medarbejdere. I april lå det på 25 pct. Vi skal tilbage til 2007 for at finde en højere andel end 34 pct.

- Det går enormt stærkt lige nu. Vi er på vej ud af coronakrisen, og der er mange jobopslag og få til at søge stillingerne. Derfor er det ekstremt vigtigt, at vi hurtigst muligt for reformer, der vil få flere i arbejde, så danske virksomheder ikke bliver ramt på ordrebøgerne, og væksten i Danmark bliver bremset, siger Steen Nielsen.

Han understreger, at det ikke kun er byggeriet. Blandt servicevirksomheder er andelen af virksomheder, der mangler medarbejdere i så høj grad, at det begrænser produktionen fra april til maj steget fra 14 pct. til 19 pct.

- Det er dejligt, at mange er i beskæftigelse, men vi er nødt til at se udfordringen i øjnene og få flere på arbejdsmarkedet. Det kan både være danskere og nye udenlandske kolleger, siger Steen Nielsen.

Steen Nielsen

Steen Nielsen

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 3318
  • Mobil +45 2949 4557
  • E-mail snn@di.dk

Relateret