25.06.21 DIB Nyheder

Detailsalg lever fortsat højt på genåbning og feriepenge

Nye tal: Positive tal for detailhandlen, men fødevarer og andre dagligvarer lider under genåbningen. DI vurderer, at corona-krisen varigt har flyttet mere handel til nettet.

Detailomsætningen steg med 0,9 procent fra april til maj 2021, viser tal fra Danmarks Statistik. Detailhandlen har dermed i de første tre måneder af genåbningen været 13,7 procent højere end de foregående tre måneder under nedlukningen.

- To måneder efter udbetaling af feriepenge og den første genåbning fortsætter detailhandlen med at vise styrke. Det er ret opsigtsvækkende. Det tyder på, at forbruget har rigtig meget fart i andet kvartal, da danskerne også er begyndt at købe tjenester som rejser, underholdning og restaurantbesøg, der har været umuligt under nedlukningen, siger Morten Granzau, underdirektør i Dansk Industri.

Det er dog ikke alle detailbrancher, som ser salget vokse med genåbningen. Forbruget af fødevarer og andre dagligvarer har i april og maj været 7,3 procent lavere sammenlignet med de foregående to måneder.

- Dagligvarehandlen er én af brancherne, der mærker genåbningen med negativt fortegn. Med restauranters og barers genåbning har mange danskere taget middagen og festen ude i byen i stedet for hjemme i stuen. Flere danskere er også tilbage på arbejdspladsen, så indkøb til den hjemmelavede frokost på hjemmearbejdspladsen er ikke længere nødvendig, siger Morten Granzau.

- Det er ikke på alle områder, at danskerne vender tilbage til de gamle forbrugsvaner. Efter genåbningen af butikker foretager forbrugerne fortsat i langt højere grad deres indkøb i online butikker sammenlignet med før coronakrisen. Det tyder på, at krisen har medført varige adfærdsændringer hos nogle forbrugere, siger Morten Granzau.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Morten Granzau Nielsen

Morten Granzau Nielsen

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 4676
  • Mobil +45 2245 4620
  • E-mail mogr@di.dk

Relateret indhold