19.08.21 DIB Nyheder

Boligmarkedet sætter kurs mod normaltilstande

Nye tal fra Boligsiden viser et fald i antallet af bolighandler på 20 procent sammenlignet med juli 2020. Dermed nærmer bolighandlerne sig gennemsnittet for et normalt handelsår, vurderer DI.

- Ifølge boligsiden.dk blev juli den måned i år, hvor der foreløbig er solgt færrest boliger. 7.811 til-salg-skilte blev der pillet ned i sommerferiemåneden i år. Det er et fald på 20 procent i forhold til juli 2020. Antallet af bolighandler i juli i år ligger dog - med et plus på knapt 2 procent - tæt på niveauet fra 2019, og ligeledes tæt på gennemsnittet på 7.218 solgte boliger for juli måned i 2017-2018, som var mere normale år på boligmarkedet, siger Bo Sandberg, boligøkonom i DI.

- Danskerne har brugt sommerferien på andet end boligsøgning og boligkøb. Der har været EM, OL og så har vi rent faktisk holdt ferie uden at det hele har været overskygget af corona. Dermed har vi også set et mere normalt sæsonmønster på boligmarkedet i 2021 end i 2020, hvor sommerferien i ekstrem grad blev brugt på sommerhushandler, siger DI-boligøkonomen.

- I juli måned blev der handlet en bolig et sted i landet ca. hvert sjette minut døgnet rundt, mod en bolighandel ca. hvert fjerde minut som samlet foreløbigt facit for 2021, siger Bo Sandberg.

Der blev i juli 2021 solgt 12 procent færre parcelhuse end i juli 2020, mens faldet ifølge boligsiden.dk er noget større for ejerlejligheder, som der i juli blev solgt 26 procent færre af end sidste år, og sommerhuse, som der blev solgt hele 38 procent færre af end i den ekstreme og nedlukkede corona-sommer 2020.

- Så samtidig med at vi nu er gået ind i 2. halvår af 2021, kan vi efterhånden godt konkludere, at de ekstraordinære corona-effekter på boligmarkedet er klinget af – i hvert fald hvad antal handler angår. Priserne på boligmarkedet tilpasser sig lidt mere trægt end handelsaktiviteten. Her er der stadig tale om sælgers marked, og vi vil formentlig se tocifrede procentvise årlige prisstigninger nogle måneder endnu, siger DI-boligøkonom Bo Sandberg.

- Ser man samlet på 2021, har der foreløbig i år, ifølge tallene fra boligsiden.dk, været hele 73.548 bolighandler. Det er næsten 15.000 flere end på samme tidspunkt i rekordåret 2020. Men netop fordi der ikke længere vil være ekstraordinære positive coronaeffekter - snarere tværtimod – i handelsaktiviteten i årets sidste fem måneder, er juryen stadig ude, med hensyn til om der i 2021 ender med at blive sat ny rekord for antal bolighandler, siger DI´s boligøkonom.

- Når nu de mest ekstreme corona-effekter på boligmarkedet er klinget af, kan man måske også i efteråret imødese en mere afbalanceret debat om boligbeskatningen, hvor der som bekendt ”kommer en god løsning i 2024”. Det vil ifølge DI være fornuftigt at skrue ned for rentefradraget, men det skal ske som led i en samlet øvelse, hvor kapital- og aktieskatten sænkes tilsvarende. Flirteriet med det svenske misfoster, avancebeskatningen, vil forhåbentlig også endnu engang vige til fordel for den samfundsøkonomisk overlegne danske model med løbende årlig ejendomsbeskatning. Endelig hører det med til billedet, at Danmark samlet set er blandt de lande i EU, der gennemsnitligt beskatter boliger relativt hårdest af alle, siger Bo Sandberg, skatte- og boligøkonomi i DI.

Bo Sandberg

Bo Sandberg

Skatteøkonom

  • Direkte +45 7216 0142
  • Mobil +45 2850 3819
  • E-mail bsa@di.dk

Relateret indhold