Jens Axel Birn, adm. direktør i Vald. Birn A/S, klargør den speciellavede saks til at overklippe snoren til Danmarks første støberiværksted på UCH i Holstebro.

Foto: Louise Boo, Færchfonden
03.09.21 DIB Nyheder

Støberi sikrer millioner til ny erhvervsuddannelse

Jernstøberiet Vald. Birn A/S i Holstebro baner vejen for, at der nu kan uddannes støberiteknikere i Danmark. Det er en form for overlevelsesstrategi, siger direktøren.

Danske virksomheder mangler faglært arbejdskraft – og jernindustrien er ingen undtagelse:

- De danske støberier har lige nu masser af arbejde, men fremover skal vi blandt andet overleve på viden. I øjeblikket forsvinder viden fra branchen, så det er virkelig vigtigt, at vi får tiltrukket nye unge og voksne til uddannelsen.

Sådan lød det fra adm. direktør Jens Axel Birn fra Nordeuropas største jernstøberi, Vald. Birn A/S, da han torsdag indviede en ny uddannelse til støberitekniker ved UCH i Holstebro. Det sker efter faldene elevtal igennem nogle år, hvor interesserede måtte tage til Sverige får at få hovedforløbet af uddannelsen.

- Med den nye støberiteknikeruddannelse på UCH føler vi os langt bedre rustet til fremtidens arbejdskraftudfordringer, sagde Jens Axel Birn i sin tale, hvorefter han klippede snoren over til indvielsen af den ny uddannelse.

En investering i fremtiden

- En ny dansk støberiteknikeruddannelse var en form for overlevelsesstrategi. Uddannelsen har været i dvale i nogle år, så initiativet er en investering i fremtiden til gavn for alle Danmarks støberivirksomheder. Branchen har brug for 10-12 lærlinge om året, så der bliver rift om de unge fra støberiteknikeruddannelsen på UCH, sagde Jens Axel Birn videre.

UCH har fået etableret et mini-jernstøberi, hvor eleverne i fremtiden kan smelte jern og støbe i sandforme. Vald. Birn Fondens og andre sponsorers penge går blandt andet til køb af udstyr og løn til faglærere i begyndelsen.

- Vi har arbejdet hårdt i flere år sammen med branchen for at etablere støberiteknikeruddannelsen, så jeg er rigtig glad for officielt at kunne åbne den. Der er et stort behov for støberiteknikere, og det behov vil vi selvfølgelig gerne være med til at opfylde, siger Nanna Seidelin, direktør for UCH.

I dag står vi med flotte nyindrettede værksteder og hele uddannelsen på dansk jord. Det er imponerende. Michael Boas Pedersen, Chefkonsulent

"Lå lige til højrefoden"

Også Færchfonden har bidraget væsentligt til den ny uddannelse.

- Det lå lige til højrefoden for os. Vi har Nordeuropas største støberivirksomhed i lokalområdet, så det gav god mening for os at støtte samarbejdet mellem skole og erhvervsliv om at bevare vigtige kompetencer og arbejdspladser i Danmark, siger Claus Omann Jensen, adm. direktør for Færchfonden.

Lokalt erhvervsliv også bakkede op

I Dansk Industri er man imponeret over processen.

- I forbindelse med en udbudsrunde tilbød UCH at tage uddannelsen til sig, og så gik det stærkt. Vi kunne med det samme mærke, at skolen mente det, og hurtigt blev det tydeligt, at branchen og det lokale erhvervsliv også havde ambitioner på uddannelsens vegne. I dag står vi med flotte nyindrettede værksteder og hele uddannelsen på dansk jord. Det er imponerende, siger chefkonsulent i DI Michael Boas Pedersen.

Støberiteknikere arbejder på branchens jern- og metalstøberier. Branchen beskæftiger 2.500 medarbejdere. Ud over Vald Birn Fonden og Færchfonden har også Danref og Jysk Aluminium Industri bidraget til at få den ny støberiteknikeruddannelse på benene.

Læs mere om støberiuddannelsen her

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Michael Boas Pedersen

Michael Boas Pedersen

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 4827
  • Mobil +45 3131 8137
  • E-mail mibp@di.dk

Relateret indhold