Thomas Hamborg-Thomsen, Semco Maritime (siddende i midten), underskriver sammen med Przemek Lupa associate partner i Copenhagen Infrastructure Partners en samarbejdsaftale med deres vietnamesiske partner Nguyen Anh Dung, deputy director i PTSC Mechanical & Construction.

Foto: DI
01.11.22 DIB Nyheder

Danske energiselskaber får gennembrud i Vietnam

Blandt andet  Ørsted, Hyme Energi, Siemens Gamesa, Force Technology, CIP, Danfoss, FLSmidth og Semco Maritime får 14 aftaler med hjem fra erhvervsfremstød i Vietnam.

Temperaturerne er høje i Hanoi i disse dage og stemningen mellem danske og vietnamesiske virksomheder er tilsvarende varm på Danmarks royale erhvervsfremstød inden for vindenergi og energieffektivitet.

Vietnam har store ambitioner på energi- og klimaområdet, og 14 større danske virksomheder har netop Kronprinsparret som vidne underskrevet samarbejdsaftaler, såkaldte MOU’s, med vietnamesiske virksomheder.

Overhaler hele Skandinavien

DI er medarrangør af erhvervsfremstødet og DI’s adm. direktør Lars Sandahl Sørensen, der holdt den indledende tale før aftaleunderskrivelserne, så positivt på danske energivirksomheders muligheder i det asiatiske land med næsten 100 mio. mennesker.

- Allerede nu har Danmark dobbelt så mange virksomheder i Vietnam som resten af Skandinavien tilsammen. Så når handelsaftalen med EU er i stand, og Danmark og Vietnam nu deler ambitiøse klimamålsætninger, så er grundlaget klart til et stort og accelererende samarbejde og øget handel i fremtiden. Det forventer jeg mig meget af, siger Lars Sandahl Sørensen og fortsætter:

- Hele 14 samarbejdsaftaler endda med store virksomheder her ved fremstødets begyndelse er virkelig usædvanligt. Det fortæller om rigtig stor og seriøs interesse fra virksomheder i begge lande, og det lover godt for fremtiden.

Ny analyse: Virksomheder øger aktiviteter i andre lande

Høje klimaambitioner baner vej

Det er ikke tilfældigt, at netop Vietnam er blevet det næste store sats for Danmark og danske energivirksomheder. Dels har Vietnams handelsaftale med EU fra 2019 banet vejen for lettere handel, dels har Vietnam med målet om at blive klimaneutrale i 2050 Asiens mest ambitiøse klimamålsætning, og så er landet i rivende udvikling med forventet vækst på over 7 procent i år.

Det er virksomheder som Ørsted, Hyme Energi, Siemens Gamesa, Force Technology, CIP, Danfoss, FLSmidth og Semco Maritime, der nu med nye samarbejdsaftaler satser stort på Vietnam.

- Vi satser på det asiatiske marked, og Vietnam bliver vores indgang blandt andet på grund af gode samarbejder og relativt lave omkostninger. Med den nye samarbejdsaftale styrker vi vores fremstød i Asien, siger senior vice president for Semco Maritime, Thomas Hamborg-Thomsen.

Han indgik hele to samarbejder med vietnamesiske partnere. Det ene sammen med Copenhagen Infrastructure Partners (CIP).

- Vi har allerede vundet et projekt sammen med vores vietnamesiske partnere, som vi nu bruger som afsæt til at satse yderligere i Asien. Næste skridt er et fremstød i Taiwan, siger Thomas Hamborg-Thomsen.

Fra Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) supplerer associate partner Przemek Lupa: 

- Vi satser allerede flere steder i Asien, men da vi ville lave et fremstød i Sydøstasien, så faldt valget naturligt på Vietnam. Og ikke kun fordi, det er eneste land i området, hvor det virkelig blæser. Vietnams regerings vision om at blive CO2-neutral i 2050 er ikke bare skåltaler. De har allerede på fire år installeret 25 GW fra vind, de har sat et hurtigt lokomotiv i gang, og det vil vi med på.

Erhvervsfremstødet fortsætter med virksomhedsbesøg – også royalt - på blandt andre FLSmidth, Lego, Carlsberg, Vestas og Scancom i de næste dage.

Adm. direktør i DI Lars Sandahl Sørensen assisterede Kronprins Frederik, da han på Hotel Melia i Hanoi var på rundtur blandt de danske virksomheder for at høre om deres projekter i Vietnam. Her fortæller senior vice president for Semco Maritime, Thomas Hamborg-Thomsen om Semco Maritimes nye aftaler.

Foto: Foto: DI

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Relateret indhold