Den grønne omstilling i industrien trækker på mange kompetencer – lige fra svejsning til avanceret digitalisering. Men der er også behov for efteruddannelse i bedre anvendelse af ressourcerne herunder genanvendelse.

Foto: Getty Images
20.10.22 DIB Nyheder

Efteruddannelse gør ansatte klar til grøn omstilling

AMU-kurset ”Bæredygtig produktion” giver ansatte værktøj til omsætte grønne visioner til konkret handling.

Både offentlige og private virksomheder mangler arbejdskraft til at sikre den grønne omstilling, som alle brancher arbejder med. En vej til at mindske udfordringen er gennem efteruddannelse. Det har blandt andet Bæchs Conditori A/S i Hobro og LYNDDAHL A/S fra Ribe erfaret.

De to virksomheder har haft medarbejdere på AMU-kurset ”Bæredygtig produktion” for at få ekstra input til processen. Bæchs Conditori A/S haft 80 medarbejdere på det særlige kursus.  

- Efter kurset fik vi mange gode, konkrete forslag fra vores medarbejdere til, hvordan vi f.eks. bedre kunne affaldssortere i virksomheden. Medarbejderne var meget glade for kurset, og de synes, at det var inspirerende, fortæller fabrikschef Johnny Engberg.

Tilsvarende var der også tilfredshed hos LYNDDAHL, hvor COO Brian Bundgaard blandt andet så kurset som en øjenåbner for mange medarbejdere, som allerede har givet gevinst.

- Grøn omstilling handler jo især om at have et cirkulært mindset og tankegang, og her efterfølgende har det fået dem til at reflektere mere over mulighederne både derhjemme og i virksomheden. Medarbejderne er eksempelvis kommet med forslag om genanvendelse af varme fra vores produktionsmaskiner, genbrug af materialer samt mere affaldssortering. Så på den måde har det allerede båret frugt, siger han.  

DI: Kurser er en god løftestang

DI’s chef for Erhvervs- og Arbejdsmarkedsuddannelser, Signe Tychsen Philip, ser også AMU-kurset som en løftestang i den grønne omstilling, og hun opfordrer flere til at melde sig.

- Mange virksomheder peger på behovet for et grønt mindset, så  medarbejderne har bedre  mulighed for aktivt at bidrage med forslag til forbedringer. Disse kurser udbydes over hele landet, siger hun.

Signe Tychsen Philip peger også på, at flere analyser viser, at den grønne omstilling i industrien trækker på mange forskellige kompetencer – lige fra svejsning til avanceret digitalisering. Men der er også behov for efteruddannelse i bedre anvendelse af ressourcerne herunder genanvendelse. 

- Vi vil i DI meget gerne høre fra virksomhederne, hvis der mangler kursustilbud i AMU til ufaglærte og faglærte målrettet den grønne omstilling i industrien eller i andre sektorer, slutter  Signe Tychsen Philip.

Fakta

Kursusmuligheder:

Der er sammen med bl.a. virksomhederne udviklet en række korte AMU-kurser med fokus på den grønne omstilling. Find alle kurser her

Her er et udpluk af kurser målrettet industrien:   

  • Bæredygtig produktion 2 dage – kursusnummer 49554
  • Introduktion til bæredygtig omstilling 2 dage – kursusnummer 49785
  • Grøn medspiller i produktionen – 2 dage – kursusnummer 49973

Økonomi og praktik:

  • Der er en deltagerbetaling på enten kr. 128 eller 192 per dag. Hvis kurset foregår i arbejdstiden, kan I få VEU-godtgørelse svarende til kr. 893 per medarbejder per dag.
  • Undervisningen kan også ske i jeres virksomhed, hvor der kan være en ekstra udgift på maksimalt kr. 140 per deltagere pr. dag ved denne form for tilrettelæggelse.
  • Du tilmelder dine medarbejdere via voksenuddannelse.dk 
  • Hvis du gerne vil have hjælp til at finde det rette kursus til jeres virksomhed, så kontakt den nationale vejledning på tlf. 70222207 eller send en mail til kontakt@evejledning.dk
  • Hvis du har en ide til et AMU-kursus, så kontakt eudd@di.dk eller ring på 3377 3377 og spørg efter en medarbejder i DI’s afdeling for Erhvervs- og arbejdsmarkedsuddannelser.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Signe Tychsen Philip

Signe Tychsen Philip

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3283
  • Mobil +45 2565 9282
  • E-mail siph@di.dk

Relateret indhold