10.02.22 DIB Nyheder

DI: Højere priser på el, benzin og gas giver højeste inflation siden 2008

Energipriserne er afgørende for forbrugernes udgifter i den kommende tid – i øjeblikket stiger og falder de, som vinden blæser.

De samlede forbrugerpriser steg i januar med 4,3 procent i forhold til året før. Det er den højeste inflation siden august 2008.

- Det kan tydeligt mærkes på pengepungen, når der skal købes el, gas og benzin. Højere priser på energipriser sender inflationen op på højeste niveau siden 2008, siger Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri (DI).

- Elpriserne skød kraftigt i vejret lige inden jul, og det kan nu aflæses på elregningen. Den gode nyhed er at elpriser er faldet igen og det vil trække inflationen ned næste måned, siger Allan Sørensen.

- Inflationen vil være høj i foråret, men aftage igennem 2022. For året som helhed forventer vi en inflation på cirka 2,5 procent. Det afhænger selvfølgelig meget kraftigt af, hvad der sker med energipriserne, siger Allan Sørensen.

- Energipriserne bevæger sig som vinden blæser. Vi skal håbe på en masse regn og blæst, det vil sikre os billig strøm fra danske vindmøller og skandinaviske vandkraftværker. Samtidig må vinteren helst ikke blive alt for kold, siger Allan Sørensen.

Priserne på el er steget med 63 procent over det seneste år, mens gaspriserne er steget med næsten 130 procent. Prisen på fjernvarme er i gennemsnit faldet i med 1,5 procent over det seneste år, men der er meget store forskelle fra by til by.

- Har du gasfyr så oplever du at regningerne til opvarmning tager en meget større bid af budgettet end normalt, siger Allan Sørensen.

- 416.000 familier får en ekstraordinær stor varmeregning i denne vinter, da deres bolig er opvarmet med gas. Langt de fleste boliger er dog opvarmet med fjernvarme, og de kan omvendt glæde sig over, at prisen på fjernvarme i gennemsnit er faldet det seneste år, siger Allan Sørensen.

Kerneinflationen, forbrugerpriserne ekskl. energi og uforarbejdede fødevarer, er steget med 1,9 procent over det seneste år.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Allan Sørensen

Allan Sørensen

Cheføkonom

  • Direkte +45 3377 3912
  • Mobil +45 2990 6323
  • E-mail als@di.dk

Relateret indhold