Hvad hjælper det at sidde derhjemme og kigge nyheder? Det gør mig kun dårlig. Jeg græder og græder. Så er det bedre for mig at komme på arbejde, siger Iryna Materyna, der er ansat som serviceassistent i Coor og blandt andet hjælper med rengøring og kantinedrift.

Foto: Buro Jantzen
28.03.22 DIB Nyheder

”Jeg vil hellere arbejde end sidde derhjemme og græde”

Ukrainske Iryna Materyna er lykkelig for sit arbejde i den danske servicegigant Coor. Her får hun mulighed for at tænke på andet end krigens rædsler og får støtte af sine kolleger. Coor er klar til at tage godt imod mange flere ukrainske medarbejdere.

Hvad gør du af dig selv, når alle verdens nyheder handler om, at dit hjemland er ved at blive ødelagt, og din familie og venner er på flugt fra krigens gru og rædsler?

For ukrainske Iryna Materyna, der i de sidste tre år har været ansat hos servicevirksomheden Coor, er svaret: at arbejde. Det er hendes måde at tackle den ganske forfærdelige situation, som Ruslands blodige invasion af Ukraine har skabt.

– Hvad hjælper det at sidde derhjemme og kigge nyheder? Det gør mig kun dårlig. Jeg græder og græder. Så er det bedre for mig at komme på arbejde, siger Iryna Materyna, der er ansat som serviceassistent i Coor og blandt andet hjælper med rengøring og kantinedrift.

– Her på mit arbejde har jeg gode kolleger, der kan støtte mig. Og når jeg arbejder, letter min stress lidt. Jeg får lov til at tænke på andet end krigen.

Iryna Materyna har ellers fået klar besked af Coor om, at hun selvfølgelig bare holder fri, hvis hun har behov for det. Men det er ikke den rigtige løsning for hende. Hellere arbejde og så løbende være i kontakt med de to voksne børn, der stadig befinder sig i Ukraine.

– Jeg taler med dem flere timer hver dag – også når jeg er på arbejde. Jeg håber, at min datter kan komme til Danmark, men det kan min søn ikke, siger Iryna Materyna.

 Hun fortæller, at hendes datter på 29 år læste psykologi i Kyiv indtil krigens start. I de første dage af krigen, hjalp hun andre med at håndtere de voldsomme psykiske reaktioner, som krigen fører til. Nu er hun imidlertid flygtet til Danmark, træt og stresset. Iryna Materynas søn på 21 år læser til computeringeniør, men siden krigen startede, har han hjulpet til på et hospital.

Læs også: To ud af tre virksomheder er klar med job til ukrainske flygtninge

Mange ukrainere i Tyskland

Ifølge Iryna Materyna skal Danmark i første omgang ikke forvente, at der kommer mange ukrainere til Danmark. Dels vælger mange at blive i Ukraine – ikke mindst mændene over 18 år, der har fået besked på at blive i landet og hjælpe i krigen mod Rusland af regeringen. Dels virker det meget mere oplagt for mange ukrainere at tage til Polen, Tjekkiet eller Tyskland, der er tættere på og mere velkendt.

 Iryna Materyna er dog ikke i tvivl om, at det vil være rigtigt godt, hvis der er jobmuligheder for de ukrainere, der måtte komme til Danmark.

 – Ukrainere kan godt lide at arbejde hårdt. De er driftige. Og det vil også være godt for deres psykiske tilstand, tror jeg. De kan få andre ting at tænke på. Og så kan de få nogle gode kolleger at snakke med, ligesom jeg har, siger hun.

Læs også: ”Et arbejde er den største gave, du kan give en flygtning”

Coor er klar med kriseberedskab

Hos Coor er man også klar til at byde flere ukrainere velkomne i medarbejderstaben.

– Vi er dybt berørte af situationen i Ukraine. Er der nogle ukrainere, der flygter til Danmark, og som gerne vil arbejde, så vil vi meget gerne byde dem velkommen, siger divisionschef Margit Nielsen.

 Hun fortæller, at Coor allerede har masser af dygtige medarbejdere med meget forskellige baggrunde, og at Coor har stor erfaring med at hjælpe dem til en plads på det danske arbejdsmarked.

– Men det er selvfølgelig klart, at vi i den konkrete situation også skal have et kriseberedskab klart. Der er ingen tvivl om, at vi kommer til at lægge en konkret plan for den enkelte medarbejder fra Ukraine. De kan have oplevelser med i bagagen, som der skal tages hånd om, siger Margit Nielsen og tilføjer, at Coor også har krisepsykologer tilknyttet. 

Glæde ved at hjælpe

En af vejene til god integration af de nye medarbejdere hos Coor er en ”buddy-­ordning”. Det betyder helt konkret, at nye medarbejdere får en ”buddy” i form af en ældre og mere erfaren medarbejder, der kan hjælpe med stort og småt.

– Det kan være om alt lige fra kulturen på en dansk arbejdsplads til mødetiderne, og hvordan man melder sig syg, siger Margit Nielsen.

Ganske ofte vejleder og hjælper de erfarne medarbejdere også med forhold, der slet ikke vedrører arbejdspladsen, men handler om hvordan man gebærder sig i det danske samfund, for eksempel hvordan man kontakter kommunen, og hvordan man køber en billet til bussen.

Ifølge Margit Nielsen er der stor interesse blandt Coors erfarne medarbejdere til at indgå i buddy-ordningen. Det betyder meget at hjælpe og byde sine nye kolleger velkommen. Det oplever hun blandt andet i forbindelse med de årlige trivselssamtaler, hvor mange erfarne medarbejdere melder sig på banen.

– I sidste ende handler det jo om medmenneskelighed. Der er en enorm tilfredsstillelse ved at hjælpe andre til at få det bedre og blive velintegreret på arbejdspladsen, siger Margit Nielsen. 

Fakta: Coor - kort fortalt

Coor er én af Nordens ledende service management og facility service virksomheder.

Virksomheden blev grundlagt i 1998 i Sverige som en del af byggekoncernen Skanska.

I 2001 startes virksomheden i Danmark.

Har i dag 4.000 ansatte i Danmark.

Peter G. H. Madsen
Skrevet af:

Peter G. H. Madsen

Steen Nielsen

Steen Nielsen

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 3318
  • Mobil +45 2949 4557
  • E-mail snn@di.dk

Relateret indhold