Dansk Industri hjælper din virksomhed med eksport til alle markeder. Det sker fra hovedkontoret i København samt fra DI-afdelinger i Bruxelles, Rusland, Tyskland, Indien, Kina, USA, Kenya og Brasilien. Læs om DI’s internationale aktiviteter på dibd.dk

Grafik: Belle Djerberg
11.03.22 DIB Nyheder

Overblik: Sådan reagerer markeder på corona i 2022

Med Kina som undtagelse er mange markeder i gang med en genåbning efter coronakrisen.  DI’s internationale kontorer giver her et overblik.

Kina: Coronaberedskab stadig i højt gear

Kontakt Glen Mikkelsen, General Manager – DI Kina

Mens Danmark og store dele af Vesten har sagt farvel til de fleste restriktioner og omfavnet flokimmunitet, så er tilgangen stadig ganske anderledes i Kina. Der er meget få lokale tilfælde (typisk 20 – 100 om dagen), men når de findes, medfører det lockdowns og karantæner.

Nok er ”Zero Covid Strategy” omdøbt til ”Dynamic Zero Covid Strategy”, men bortset fra at være en kattelem til at introducere potentielle ændringer i fremtiden, så er udsigterne for erhvervsrejser til Kina stadig sølle.

I dag er det meget svært at få visum, og for de der får det, er kravet om tre-fire ugers karantæne en oftest uoverstigelig barriere. Der cirkulerer rygter om gradvise lempelser til sommer, afhængigt af udviklingen og fortsat dominans af virusvarianter med lav dødelighed som Omikron. Men hovedscenariet er fortsat, at karantænekravet i alt væsentligt bevares i hele 2022.

EU: Nu ruller milliarderne fra genopretningsplan

Kontakt Anders Ladefoged, europapolitisk chef 

Coronakrisen har været hård ved EU’s økonomi. Derfor har EU igangsat en historisk stor genopretningsplan på mere end 800 mia. euro, som investeres i 2021 – 2026. Størstedelen af investeringerne går til grøn omstilling, digitalisering og sundhed. Det skaber enorme eksportmuligheder for danske virksomheder. DI vurderer, at genopretningsplanen kan øge dansk eksport med 66 mia. kr. frem mod 2026.

Nu handler det om at omsætte de milliardstore investeringer til eksportordrer. Til det formål har DI oprettet en kampagneside om EU’s genopretningsplan, hvor man som medlem kan få overblik over eksportmulighederne. DI samarbejder også med danske ambassader i EU-landene om at bringe danske virksomheder i spil som leverandører til kommende projekter.

Besøg kampagnesiden her: di.dk/genopretning

USA: Restriktioner forsvinder 

Kontakt Louis Funder, General Manager – DI USA

Corona klinger mere og mere af i USA. Det er ikke nødvendigvis det indtryk, man sidder tilbage med fra aviserne. Men hos danske virksomheder med aktiviteter i landet er der ikke tvivl om, at USA kigger frem.

Den danske eksport til USA steg i både 2020 og 2021 på trods af åbenlyse udfordringer. Det manifesterer landet som Danmarks største eksportmarked, mens flere og flere etablerer danske datterselskaber. Rejserestriktionerne er stort set ophævet, og DI USA har taget imod de første virksomhedsdelegationer.

Kombinationen af milde politiske vinde og forbrugermønstre har dertil forstærket efterspørgslen inden for danske styrkepositioner: Sundhed, energi og miljø, shipping og fødevarer.

Der er dog også udfordringer. Inflationspresset er højt, og virksomhederne skal bl.a. have et skarpt øje på deres prissætning. Dertil kommer, at coronaskabte ubalancer stadig eksisterer. Der er flaskehalse i forsyningskæder, og virksomheder har svært ved at få komponenter frem eller få sendt endelige produkter afsted. Dernæst er USA igen tæt på fuld beskæftigelse. Det er godt for økonomien, men det skaber udfordringer med at finde arbejdskraft.

Østafrika: Tanzania viser vejen ud af pandemi

Kontakt Klaus L. Christensen, Regional Manager East Africa

Omikronbølgen har haft minimal betydning i Østafrika, men økonomierne i regionen har stadig et stort arbejde foran sig for at genvinde tabene fra de seneste to års pandemi, hvor de især er blevet kraftigt ramt af forstyrrelser af de globale værdikæder.

Et af de lande, der sætter en særlig ambitiøs kurs, er Tanzania, der sidste år fik sin første kvindelige præsident, Suluhu Hassan. Under hende er frihandel kommet højt op på agendaen i det østafrikanske land, hvorfra danske virksomheder blandt andet importerer kaffe og cashewnødder.

Hun arbejder således målrettet på at gøre landet mere attraktivt for udenlandske investeringer og virksomheder, blandt andet ved at bruge sit mandat i den østafrikanske frihandelsblok East African Community til at prøve at forny regionens handelsaftale med EU.

Indien: Genåbner med opfordring til investeringer

Kontakt Bente Toftkær, director DI India

Som I resten af verden er antallet af Covid tilfælde kraftigt på retur i Indien, og det samme er restriktionerne. De indiske sundhedsmyndigheder anerkender behovet for at både borgere og virksomheder igen kan leve et mere normalt liv.

Det betyder bla at det nu igen er muligt at rejse til Indien, og det er godt nyt for danske virksomheder, der ønsker at udforske de muligheder, som landet repræsenterer. Indiens økonomi er påvirket af, at to år med pandemi og store periode med lock down, så udenlandske investeringer og interesse fra internationale virksomheder er meget velkommen.

De indiske ambitionerne for en grøn omstilling er fortsat høje og åbner mange muligheder for danske virksomheder.

Jeppe Falck

Jeppe Falck

Seniorchefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3944
  • Mobil +45 3016 6505
  • E-mail jefa@di.dk

Relateret indhold