Hvis kunderne ikke vil være med til at tage forbehold for prisstigninger, er vi nødt til at beregne en risikopræmie for at kunne stå imod, fortæller Jens Koefoed, direktør, PL Entreprise A/S.

Foto: Verner Kjærsgaard
22.09.22 DIB Nyheder

Ny hverdag i byggeriet: "Vi bliver nødt til at sikre os"

Store udsving i energi- og materialepriser gør, at entreprenørvirksomheden PL Entreprise A/S og direktør Jens Koefoed nu må arbejde med skærpede risikovurderinger og tager forbehold for prisstigninger i tilbud.

Efter at have været på noget nær kogepunktet i tre år, begynder bygge- og anlægsbranchen nu at berede sig på nye tider. Specielt de høje materiale- og energipriser gør, at de grundlæggende forudsætninger har ændret sig – og at et helt nyt risikomoment nu skal regnes ind branchens pristilbud.

Det oplever blandt andet Jens Koefoed, som er direktør for Bornholms største entreprenørvirksomhed PL Entreprise A/S (PLE). Han har mærket, hvordan et ellers fast fundament under tilbudsgivning og kontraktindgåelse er ændret i 2022.

Specielt prisudsving på materialer er blevet det helt store usikkerhedsmoment. Det må han som chef og ejer af en entreprenørvirksomhed med 130 ansatte – og med kunder blandt både private, erhverv og det offentlige – regne ind i alle tilbud. Ellers risikerer han selv at skulle samle regningen op.

– Vi har allerede indført interne procedurer. Vi ser på risiko i langt højere grad, end vi tidligere har gjort. Vi bliver simpelthen nødt til at sikre os. Det er for eksempel ved at tage forbehold for prisstigninger i tilbuddene – og så håbe på, at kunderne har forståelse for det, siger han og tilføjer:

– Hvis ikke vi gør det, og priserne stiger efter en entreprise er indgået, er der nemlig kun én til at betale regningen – og det er os. I de situationer, hvor kunderne ikke vil være med til at tage forbehold for prisstigninger, er vi nødt til at beregne en risikopræmie for at kunne stå imod de stigninger, der sandsynligvis kommer.

Læs også: DI prognose: Byggeriet tager en puster i 2022

Vi er i en ny tid

PL Entreprise er i sin nuværende form etableret i 1997. Virksomheden er kendt for at være en af solskinsøens solide familieforretninger, der med direktørens ord ”har haft 25 år med sorte tal på bundlinjen”. Det ser ikke ud til at ændre sig, men PLE mærker konsekvenser af nutidens udfordringer, og Jens ­Koefoed forudser, at udviklingen vil fortsætte.

– Der vil komme en afdæmpning som følge af prisstigningerne på materialer, energipriser mv. Det er der ingen tvivl om. Når alt bliver dyrere, så bliver der jo sat mindre i gang. Vi oplever allerede, at visse projekter med rammebudgetter bliver annulleret eller sat på standby, fordi man ikke har pengene til at lave dem, siger han.

Det er situationen både på Bornholm og i resten af landet. Den negative udvikling gør dog ikke Jens Koefoed nervøs for fremtiden, men han forventer at ”aktiviteten vil fortsætte nedad”.

– Når det er sagt, synes jeg stadig, at vi har en del større projekter i pipelinen. Derfor tror jeg ikke, at det hele går fuldstændigt i stå. Men der er ingen tvivl om, at vi kommer til at mærke nedgangen – og at det også rammer os her på Bornholm, siger han.

Læs også: Stor forskel på byggesagsgebyrer blandt landets kommuner

Forsøger at dække sig ind

Dansk Industris analyser forudser, at temperaturen i byggeriet vil gå fra brandvarm til varm. Det er også Jens Koefoeds vurdering. Det er dog ikke fordi, han dermed ser frem til en nedkøling. PLE har nemlig kunnet håndtere travlheden relativt problemfrit de seneste par år.

– Der har været fuld damp på kedlerne. Det har der været i hele branchen, og Bornholm er ikke gået fri. Det har ikke været nemt at skaffe folk, men vi har trods alt haft nok til at løse opgaverne, siger han.

Derfor er Jens Koefoed heller ikke én af dem, der direkte ånder lettet op og ser frem til nedgang i aktiviteten.

– Mere brandvarmt har det jo ikke været. Vi har jo kunnet nå det, vi skulle. Jeg har ikke noget ønske om, at aktiviteten skal gå ned. Sagen er jo, at det er rart at drive virksomhed, når der er noget at lave, siger han.

Jens Koefoeds – og mange andre entreprenørers – største hovedpine er lige nu, at de høje omkostninger udgør et usikkerhedsmoment, som de må tage alvorligt. Hvis ikke, kan det potentielt udhule provenuet.

– Det, vi mærker mest, er den materielle knaphed og de fuldstændigt vilde prisstigninger. Nogle gange har vi simpelthen svært ved at få materialerne – og vi lider under, at priserne svinger ekstremt meget, siger han og tilføjer:

 – Selv om vi forsøger, kan vi ikke dække os 100 procent ind over for tab på det. Prisudviklingen er gået ud over dækningsbidraget. Når det er sagt, så holder vi stadig skindet på næsen, men det er klart, at i en normal situation, ville det have set bedre ud. Vi klarer os fint, men vi er meget opmærksomme på risikoen i entrepriser.

Artiklen er også bragt i DI Business magasinet nedenfor under temaet "Verden i forandring". 

DI Mener

  • Prisstigninger på materialer, stigende renter og forsyningsproblemer lægger en dæmper på store dele af bygge- og anlægsbranchen i resten af 2022 og længere frem, viser DI-analyse.
  • Det betyder, at projekter aflyses eller udskydes, samtidig med at der ikke kommer så mange nye ordrer ind.
  • DI forventer blandt andet, at antallet af nye privatboliger vil falde fra cirka 37.000 i 2021 til 31.000 i 2023.
  • Inden for erhvervsbyggeri forventer DI et fald fra cirka 3 millioner nye kvadratmeter til cirka 2,5 millioner nye kvadratmeter.
  • Ikke alt ventes dog at bremse op. Den grønne omstilling, og ikke mindst ønsket om at blive fri af russisk gas, øger nemlig investeringer i fjernvarmenet og energieffektivisering.
  • Dertil har Folketinget vedtaget en infrastrukturplan frem mod 2035, hvor der skal bruges 106 mia. kr. på primært vej- og jernbaneprojekter.
  • Læs DI Byggeris prognose her 

Fakta

PL Entreprise A/S (PLE)

  • Ejes og ledes af direktør Jens Koefoed, der etablerede virksomheden på Bornholm i 1997.
  • Udfører en bred vifte af opgaver inden for klassiske byggediscipliner, ­kloakering samt jord og beton.
  • Har både private, offentlige og erhvervskunder.
  • PL Entreprise har omtrent 130 ansatte, omsætter for ca. 150 mio. kr. årligt og er Bornholms største entreprenørvirksomhed.
  • Jens Koefoed er formand for DI Byggeri, Bornholm.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Skrevet af:

Nikolai Steensgaard

Anders Stouge

Anders Stouge

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 3681
  • Mobil +45 2275 0490
  • E-mail ast@di.dk

Relateret indhold