Blandt andet prisændringer på leje af sommerhus er med til at trække kerneinflationen ned.

10.10.23 DIB Nyheder

Inflationen er faldet markant

For første gang siden februar 2021 var inflationen under én procent i september. Utroligt glædeligt lyder det fra cheføkonom i Dansk Industri.

I september 2023 oplevede Danmark en markant nedgang i inflationen, hvor det samlede forbrugerprisindeks steg med kun 0,9 pct. i forhold til samme måned året før.

Det viser nye tal fra Danmarks Statistik

Det er en betydelig reduktion fra august, hvor stigningen var 2,4 pct. Faktisk er det den laveste årsstigning i forbrugerprisindekset siden februar 2021, hvor årsstigningen lå på 0,6 pct.

- Det er utrolig glædeligt, at inflationen har taget et stort dyk. Lavere priser på el og gas er de største årsager til faldet i inflationen. For et år siden havde vi historisk høje priser på el og gas, og nu er priserne heldigvis kommet ned på et mere normalt niveau igen. De lavere energipriser trækker ned i inflationen, siger Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri (DI).

Fortsat høj kerneinflation

Varer er i gennemsnit faldet 2,9 pct. det seneste år, hvilket især også skyldes prisfald på elektricitet i forhold til september 2022.

Tjenester er i gennemsnit steget 4,8 pct. det seneste år, hvilket hovedsageligt skyldes prisstigninger på restaurant- og cafebesøg.

Kerneinflationen, som udelukker energi og ikke-forarbejdede fødevarer, havde en årsstigning på 3,7 pct. i september, hvilket er et fald fra 4,2 pct. i august. Faldet i kerneinflationen kan tilskrives prisændringer på leje af sommerhus og nye biler.

- Kerneinflationen er fortsat for høj, men helt klart på rette vej, siger Allan Sørensen.

Han forudser, at inflationen kommer til at stige lidt igen.

- Inflationen vil stige, når energipriserne i starten af næste år trækker lidt op i forbrugerpriserne igen. Når det er sagt så er kursen på inflationen nedadgående. Vi er ovre det værste og inflationen er generelt på vej ned, siger Allan Sørensen.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Louise Wendt Jensen
Skrevet af:

Louise Wendt Jensen

Allan Sørensen

Allan Sørensen

Cheføkonom

  • Direkte +45 3377 3912
  • Mobil +45 2990 6323
  • E-mail als@di.dk

Relateret indhold