En ny regering i Polen kan blive meget mere positive overfor EU-samarbejdet, og der er gode chancer for, at stridsøksen endelig vil blive begravet, siger DI’s europapolitiske chef, Rikke Wetendorff Nørgaard.

Foto: DI
16.10.23 DIB Nyheder

Magtskifte i Polen åbner markedsmuligheder

Polsk valg kan medføre et uventet magtskifte, som kan begrave strid med EU til gavn for danske virksomheders eksport, vurderer DI.

Med langt hovedparten af stemmerne talt op mandag aften efter det polske valg søndag, tyder meget på, at otte års EU-skeptisk styre vil høre fortiden til. Selv om regeringspartiet Lov og Retfærdighed stadig står til at blive landets største parti vil det ikke få stemmer nok til at sikre sig flertal.

I stedet forventes det, at den tidligere EU-præsident Donald Tusk igen får mulighed for at lede Danmarks ottende største eksportmarked. Og det vil i givet fald være godt nyt for dansk erhvervsliv, vurderer DI’s chef for europapolitik, Rikke Wetendorff Nørgaard.

- Det er potentielt et historisk politiske skifte, som vi ser i Polen. Donald Tusk lægger op til at ændre en række meget kritiserede reformer, der også har spændt ben for, at Polen kan få tøet milliarder euros i indefrosset EU-midler op, som skal gå til grøn og digital omstilling. Hvis det sker, vil det komme en masse danske virksomheder til gavn, der handler med Polen, siger hun.

35 milliarder euro i spil

Den tidligere regering har været i åben konflikt med beslutningstagerne i Bruxelles i en årrække, hvilket har haft store økonomiske og politiske konsekvenser for især Polen.

EU har tilbageholdt 35 mia. euro i støtte, hvoraf hovedparten er målrettet grøn omstilling og digitalisering, efter en strid om retsstatsprincipper. En del af det beløb har ifølge DI potentiale til at ende som ordrer til danske virksomheder.

- En ny regering kan blive meget mere positive overfor EU-samarbejdet, og der er gode chancer for, at stridsøksen endelig vil blive begravet, siger DI’s europapolitiske chef.

Ubrudt vækst i årtier 

Den danske eksport af varer rundede 40 mia. kr. i 2022, hvilket blot er 2 mia. kr. mindre end eksporten til Storbritannien eller Kina. Væksten i eksporten til Polen er fortsat ind i 2023, og der er forventning om nye stigninger i de kommende år. Siden årtusindskiftet har Polen været i næsten ubrudt fremgang, hvilket har gavnet landets købekraft.

Det har mange danske virksomheder allerede nydt godt af. I 2021 var der således registreret 679 danske datterselskaber i landet, som tilsammen beskæftigede over 100.000 personer.

- Salget af varer og tjenester er næsten fordoblet siden 2019 trods coronakrise, høj inflation og geopolitisk usikkerhed. Meget tyder på, at de positive tendenser i samhandlen vil fortsætte, forudser Rikke Wetendorff Nørgaard.

Endnu er stemmerne ikke talt endeligt op, og der forventes at gå noget tid, før en ny regering er på plads. 

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Rikke Wetendorff Nørgaard

Rikke Wetendorff Nørgaard

Chef for Europapolitik

  • Direkte +45 3377 3509
  • Mobil +45 2758 8133
  • E-mail rwen@di.dk

Relateret indhold