Vi har rekordhøj beskæftigelse i Danmark i øjeblikket, og selvom vi forventer et lille dyk i efteråret, vil der i år i gennemsnit være 26.000 flere i arbejde end sidste år, fortæller DI's politisk-økonomiske chef, Morten Granzau Nielsen.

17.05.23 DIB Nyheder

DI: Den økonomiske krise er aflyst

Ny prognose fra DI forudser en langt blødere landing for dansk økonomi med fortsat vækst og høj beskæftigelse. Dermed er der ikke længere grund til at tale om en økonomisk krise.

Der er stadig krig i verden og massiv usikkerhed, men i Dansk Industri (DI) har man for en stund aflyst den økonomiske krisesnak. I hvert fald når det drejer sig om udviklingen de næste par år.

Danmarks største erhvervsorganisation laver en prognose for dansk økonomi tre gange om året, og efter et par sløje prognoser med afsæt i krigen i Ukraine og tårnhøj inflation, så er udsigterne nu bedre end tidligere frygtet.

- Dansk økonomi er kommet væsentligt bedre igennem vinterhalvåret end frygtet. Sidste efterår stod vi med den højeste inflation i 40 år, massive rentestigninger og historisk lav forbrugertillid. Men på trods af den økonomiske modvind er økonomien fortsat fremad i både 4. kvartal 2022 og 1. kvartal 2023. Det er dybt imponerende, siger vicedirektør Morten Granzau Nielsen, der er politisk-økonomisk chef i DI.

DI forventer en vækst i dansk økonomi på 0,6 procent i 2023 og 1,9 procent i 2024. En del af væksten i 2024 kan tilskrives genåbningen af Thyra-feltet.

Læs hele DI's prognose her

Stadig mange i arbejde

Fremgangen i økonomien er også afspejlet i beskæftigelsen, som er fortsat med at stige hen over vinteren.

- Vi har rekordhøj beskæftigelse i Danmark i øjeblikket, og selvom vi forventer et lille dyk i efteråret, vil der i år i gennemsnit være 26.000 flere i arbejde end sidste år, fortæller Morten Granzau Nielsen.

Det betyder, at der stadig er et stort pres på arbejdsmarkedet – også større end DI tidligere skønnede.

- Det kan betyde, at en del virksomheder fortsat vil mangle arbejdskraft og må sige ”Nej tak” til nye ordrer. Vi må desværre indstilles os på, at i fravær af nye reformer, så vil den altafgørende bremse på vores muligheder for at udvikle vores samfund være manglen på hænder, siger DI-vicedirektøren.

Der skal være færre offentligt ansatte

Han peger på, at den offentlige beskæftigelse er steget markant. I 4. kvartal 2022 var der ca. 872.000 offentlige ansatte, hvilket er 42.000 flere end i 4. kvartal 2019, og DI skønner i prognosen, at der i 2024 fortsat er mere end 40.000 flere ansat i den offentlige sektor end før corona ramte.

- Det tyder på, at den stigende offentlige beskæftigelse, som i første omgang var knyttet til corona-relaterede initiativer er blevet permanent. Dermed kan vi ikke længere skyde skylden på corona, hvilket også understreges af den voldsomme stigning i antallet af administrative medarbejdere i den offentlige sektor, siger Morten Granzau Nielsen.

Det får også DI til at komme med en anbefaling.

- Man bør sikre, at antallet af offentligt ansatte kommer tilbage på 2019-niveau. Det er unaturligt højt, og det vil skaffe flere hænder til erhvervslivet, der fortsat mangler dem, lyder det fra Morten Granzau Nielsen.

Stadig stor usikkerhed

Usikkerhed er stadig den klart største vækstbarriere for de danske såvel som de udenlandske virksomheder, hvor særligt inflationen, renteudviklingen og ikke mindst den geopolitiske situation giver virksomhedslederne grå hår i hovedet.

- Virksomhederne navigerer i en historisk usikker verden lige nu, hvor udsigterne for vækst og omsætning kan ændres fundamentalt på ganske kort tid. Men virksomhederne fortsætter investeringerne i digitalisering og den grønne omstilling, og generelt står dansk erhvervsliv godt positioneret til at komme gennem de usikre tider og vinde nye ordrer og sikre nye arbejdspladser.    

Læs hele prognosen fra DI her

Morten Granzau Nielsen

Morten Granzau Nielsen

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 4676
  • Mobil +45 2245 4620
  • E-mail mogr@di.dk

Relateret indhold