Retningen på inflationen er rigtig, men det er bekymrende, at kerneinflationen fortsat er meget høj. I både Danmark, euroområdet og hele EU er kerneinflationen fortsat på over fem procent, siger cheføkonom Allan Sørensen, DI.

23.08.23 DIB Nyheder

DI: Dansk inflation er relativt langt nede igen

Danmark er blandt de EU-lande, der har fået inflationen længst ned igen. Retningen på inflationen er rigtig, men det er bekymrende, at kerneinflationen fortsat er meget høj, mener DI.

Inflationen i Danmark var på 3,2 procent i juli og det rækker til en flot femteplads på listen over laveste inflation i Europa.

- Danmark er blandt de EU-lande, der har fået inflationen længst ned igen. Der er kun fire EU-lande, der aktuelt har en lavere inflation end os. I den anden ende af skalaen døjer Tjekkiet, Polen, Slovakiet og Ungarn fortsat med en inflation på over ti procent. I Tyskland og Sverige er inflationen også fortsat på over seks procent, siger Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri (DI).

Inflationen i Danmark steg i juli. Stigningen skyldes ifølge Allan Sørensen dog udløbet af den midlertidigt reducerede elafgift. Ser vi på inflationen med uændrede skatter så faldt inflationen faktisk fra juni til juli. Med konstante skatter faldt inflationen i Danmark til det laveste niveau siden oktober 2021.

- Retningen på inflationen er rigtig, men det er bekymrende, at kerneinflationen fortsat er meget høj. I både Danmark, euroområdet og hele EU er kerneinflationen fortsat på over fem procent, siger Allan Sørensen. 

- Vi har kun set marginale forbedringer i kerneinflationen. Prispresset er stadig for højt og det bekymrer direktørerne i ECB, siger Allan Sørensen. 

Det er især serviceinflationen der er meget bekymrende. Priserne på services stiger i det hurtigste tempo i ECB’s historie. Faldende priser på energi og råvarer betyder, at der er kommet meget bedre styr på vareinflationen, men det er afgørende at servicepriserne også snart bliver tøjlet. Derfor er ECB ikke færdige med at hæve renten, forventer Allan Sørensen.

Allan Sørensen

Allan Sørensen

Cheføkonom

  • Direkte +45 3377 3912
  • Mobil +45 2990 6323
  • E-mail als@di.dk

Relateret indhold