Der er 48.000 polakker, der arbejder i Danmark. Men det bliver svært at få flere til landet, viser ny analyse,

31.01.24 DIB Nyheder

Kongebesøg: Kilden til arbejdskraft fra Polen tørrer ud

Med mindre H.M. Kong Frederiks besøg i Polen kan lokke polakker til Danmark, skal Danmark se ud over EU's grænser efter mere arbejdskraft.

I disse dage er Hans Majestæt Kong Frederik på eksportfremstød i Polen. Polen er et stort eksportland for Danmark, hvorimod den mest kendte ”importvare” har være dygtig polsk arbejdskraft til de danske arbejdspladser. Med 48.000 polakker, der arbejder i Danmark, er Polen det land, hvorfra danske virksomheder tiltrækker mest arbejdskraft, viser en ny analyse fra Dansk Industri (DI).

- Polske medarbejdere i Danmark har været en succes uden sidestykke. Vi har polske kolleger i stort set alle brancher og alle hjørner af landet, og de er kommet her i stort antal og yder et værdifuldt bidrag på danske arbejdspladser, siger Steen Nielsen, vicedirektør i DI.

Men nu kan det altså være slut med stigningen i den polske arbejdskraft. Allerede i dag har Polen fået så meget fremgang i økonomien, at det er blevet lidt mindre attraktivt for polakkerne at tage til Danmark. Og det bliver kun værre, for i de kommende år vil der vil blive færre polakker i de mest erhvervsaktive aldersgrupper.

- Siden Polen kom med i EU er det kun gået fremad med antallet af polakker med arbejde i Danmark. Men hvis ikke vi gør noget, vil det antal falde over de kommende år. Der vil simpelthen bliver færre at ansætte af, selvom vi stadig har attraktive job i Danmark, siger Steen Nielsen.

Læs analysen: 48.000 polakker arbejder i Danmark men Polens befolkningsudvikling begrænser yderligere fremgang

Vi skal se ud over EU’s grænser

Ifølge DI-analysen er der frem mod 2045 udsigt til, at antallet af 20-64-årige i Polen falder med 3,3 mio. personer sammenlignet med 2023. Det svarer til et fald på 14 pct. I årene efter 2045 bliver udviklingen kun værre.

- Med mindre Kongen under sit besøg kan lokke kommende generationer af polakker til at søge mod Danmark, så er virkeligheden nok, at vi skal kigge ud over EU’s grænser for at se efter mere arbejdskraft, der kan komme her til på ordnede vilkår, siger Steen Nielsen.

Danmark har haft enorm gavn af den frie bevægelighed i EU, og de mange polakker i Danmark leverer et bidrag til vores økonomi, som er mange mia. kroner værd.

Læs også: Deltag i en gratis rekrutteringskampagne for international faglært arbejdskraft inden for produktion og industri

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Thomas Michael Klintefelt

Thomas Michael Klintefelt

Fagleder, Arbejdsmarkedspolitik

  • Direkte +45 3377 3367
  • Mobil +45 5114 5518
  • E-mail thok@di.dk

Relateret indhold